Blogi

Onko hieromasauva huumoria, kritiikkiä vai häirintää?

Ajattelu

Helsingin Sanomissa julkaistava Lujasti lempeä -blogini saa tasaisesti myönteistä palautetta ja kyseenalaistavaa kritiikkiä. Niin saa ollakin. Parhaimmillaan hyvä kritiikki kutsuu tekemään omaa työtä paremmin ja kirkastamaan arvoja ja tapoja, joita kohden kokee merkitykselliseksi kulkea.

Toisinaan palaute on rajatonta, jolloin palautteen antajan tavoitteita ja pyrkimyksiä on vaikea käsittää. Niin kävi lukiessani Ylioppilaslehden terveisiä, jossa he olivat päätyneet lähettämään minulle postitse dildon käyttöohjeineen palautteeksi blogistani. Blogistani tutut otsikot oli Ylioppilaslehdessä käännetty ohjeiksi käyttää hieromasauvaa ja opastaa minua seksuaaliseen tutkimusmatkailuun itseni kanssa.

Viime aikoina mediassa on peräänkuulutettu yhä voimallisemmin asiallisen mielipideilmaisun puolesta. Silti hetkittäin tuntuu, että ruminta esimerkkiä näyttävät media ja toimittajat itse.

Vuosia seksuaalisen häirinnän, hyväksikäytön ja väkivallan parissa työtä tehneenä asiantuntijana on vaikea käsittää Ylioppilaslehden journalistiikkaa. Palauteviestin kohdentaminen naisasiantuntijan sukupuoleen ja seksuaalisuuteen lähentelee seksuaalista häirintää. Onko ilkeys ja häirintä sallitumpaa, jos sen pukee huumorin piikkiin? Jos tarkoituksena on ilkeillä seksuaalisuutta välineenä käyttäen, olisi tärkeää pohtia, miksi se on Ylioppilaslehdelle antoisaa?

Media on palvelutehtävä, jonka soisi ennemmin rakentavan kuin rikkovan. Millaista arvomaailmaa Ylioppilaslehti tahtoo nuorille naislukijoilleen hieromasauvapalautteilla välittää? Mitä se kertoo lehden ihmiskuvasta tässä ajassa?

***

EDIT 26.4.2016

Ylioppilaslehden päätoimittaja oli minuun eilisen julkisen vastineensa jälkeen vielä erikseen yhteydessä ja kertoi asiaa käsitellyn työryhmässä. Viesti oli asiallinen ja pahoitteleva.

Haluan uskoa, että nuorissa on tulevaisuus – niin tässäkin tapauksessa. Arvostan asiallista anteeksipyyntöä ja virhearvion myöntämistä. Välillä rajan löytää vain ylittämällä sen. Pääasia, että rajan ylitykset myöntää ja ottaa niistä opikseen.

 

11 vastausta artikkeliin “Onko hieromasauva huumoria, kritiikkiä vai häirintää?”

 1. Hei, Länsi-Suomessa todetaan, että ”ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu.” Sinuna suhtautuisin Ylioppilaslehden nykyisten toimittajien tempaukseen ja ”lahjaan” em. ohjeen mukaisesti. Vaikka monesti turhauttaa, ei ole oikein järkevää olla loukkaantunut ihmisille, jotka eivät lainkaan tajua millä tasolla liikutaan. Anna siis heille anteeksi ja keskity heihin, jotka ymmärtävät työsi arvon.
  Voimia! Frida

  Liked by 1 henkilö

 2. Mistä moinen käyttäytyminen on kotoisin ja mistä se juontuu ?
  Anteeksipyyntö on tietysti paikallaan mutta tekoa ei tekemättömäksi saa. En pidä itseäni pappina mutta ottaisin kyllä aika pahasti mikäli vaimoni, tyttäreni tai siskoni saisi hieromasauvan joltain näsäviisaalta klopilta. Nyt kun tapahtuma on julkinen niin kuinka on lasten kanta koulussa. ”saiko äitisi munat paketissa” en tarkoita, että tämä olisi tilanne tässä tapauksessa vaan yleisesti sitä, että lumivyöryä ei aina ihmisvoimin pysäytetä ja se voi johtaa hyvinkin dramaattisiin loppu tuloksiin. Vaikka se ei olisikaan ollut ”pilan” tarkoitus.
  Koulukiusaamista esiintyy ylioppilas tasollakin. Toivotaan, että tuo karsiintuu pois varusmiespalveluksen aikana.

  Liked by 1 henkilö

 3. Olen hyvin pahoillani puolestasi. Et ole ainoa. Asiantuntijat eivät jopa enää halua tulla haastatteluiksi, sillä sanoi mitä tahansa, päälle sataa lokaa, paitsi somessa myös ammattitoimittajilta, jotka haluavat osoittaa osaavansa käyttää kynää paremmin kuin pilkkaavat anonyymit somessa. Älä lannistu, teet hienoa työtä, jota on ilo seurata sivusta.

  Liked by 1 henkilö

 4. no älä kehtaa…katsos kun seksuaalisuus ei ole niin vakavaa kuin annat ymmärtää 🙂 se on hauskaa. leikkisää jos siis ei mieltään pahoita joka pienestä huumorista. no se siitä. koetahan rauhottua vaikka olisit kuinka kokenut ja nähnyt yhtä sun toista. sekin on vain elämää.

  Tykkää

  1. Kukaan ei ole antanut ymmärtää, että seksuaalisuus olisi ”vakava” asia. Millä tulkitsen sinun tässä yhteydessä viittaavan siihen, että aiheen kirjottaja olisi mm. tosikko mitä tulee dildo -vitseihin. Seksuaalisuus on parhaimmillaan hauskaa, leikkisää ja paljon muutakin. Se on suuri osa ihmisyyttä. Tästä näkökulmasta laajalti tarkasteltuna, se on ja sen pitäisikin olla kaikille vakava aihe. Toisin sanoen tärkeä, yksityinen tai ehkä julkinen. Kullekin tavallaan. Kävi sitten ryhmäorgioissa tai harjoittaisi seksiä aviopuolisonsa kanssa.

   Jos asian esittää huumorina siitä tulee hyväksyttävää. Tämä on nyt ongelma. Voihan sitä lillua eteenpäin ”se on vain elämää” asenteella ja kohauttaa hartioitaan joka kulmalla, eikä koskaan ottaa kantaa mihinkään, koska eihän se ole niin vakavaa. Yleensä tässä kohtaa voi huomaamattaankin tulla kohdelluksi erittäin huonosti. Suurin ongelma monessa sosiaalisessa tilanteessa on, ettei uskalleta avata suutaan kun tuntuu pahalta. Ei haluta olla muiden silmissä tosikkoja, tylsimyksiä, hankalia tai ilonpilaajia. Äkkiä toisen pilkkaaminen on hyväksyttävää, koska se on hauskaa. Kenen mielestä? Saa olla rajat miten pitkälle joku toinen sinun henkilökohtaiseen tilaasi voi tulla. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa onko erittäin hyvä huumorintaju tai ei sitä lainkaan. Tilannetaju ja tahdikkuus ovat myös ihan omia tarinoitaan.

   Liked by 1 henkilö

 5. Erittäin asiallinen vastaus täysin asiattomaan kritiikkiin. Naisena, ylioppilaana ja feministinä Ylioppilaslehden ”tempaus” ahdistaa ja suututtaa. En halua edes kuvitella, miltä tuntuu olla sen kohteena.

  Tasa-arvoon on pitkä matka, mutta me kuljetaan se!

  Liked by 1 henkilö

   1. Kehityksestä jälkeen jättäytyminen, se on valinta. Parempi koittaa olla voittajien puolella. Pusuja sinne!

    Tykkää

 6. Todella hämmentävää ja jotenkin surullistakin. Itsekin välillä saan kriittisiä kommentteja kirjoituksiini, mutta en tiedä, miten tällaiseen pitäisi suhtautua. Toivottavasti jää yksittäiseksi tapaukseksi niin sinulle kuin Ylioppilaslehdellekin. Mielestäni tässä olisi heille anteeksipyynnön paikka.
  Odotan aina uusia kirjoituksiasi, kiitos niistä kaikista!

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s