Etusivu » Blogi » #Kirjaperjantai pysähtyy yksinäisyyteen

#Kirjaperjantai pysähtyy yksinäisyyteen

21.8.2015
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , ,

”Sosiaalinen kipu – vastentahtoinen erillisyys muista – on kestämätöntä ja siksi kautta aikojen myös yksi suosituimmista rangaistusmenetelmistä. … Vastentahtoisesta ulkopuolisuudesta seuraa yksinäisyys, ja yksinäisyys satuttaa. Neurotieteellisten tutkimusten mukaan se myös lyhentää elinikäämme.” – Niina Junttila

#kirjaperjantai

#kirjaperjantai

Yksinäisyys on varsin tavallinen kokemus, jota tutkimusten mukaan tuntee jopa joka viides suomalainen. Yksinäisyys eroaa selkeästi yksin olemisesta, joka voi olla myös vapaaehtoista ja toivottua. Merkittävimmäksi määrittelijäksi nousee vapaaehtoisuus: Onko yksinäisyys valittua vai vastentahtoista ja onko siitä mahdollisuus tulla ulos, jos mielii muiden seuraan?

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttilan kirja Kavereita nolla – Lasten ja nuorten yksinäisyys (Tammi, 2015) käsittelee erityisen raakaa ja vaikuttavaa yksinäisyyden lajia: lasten ja nuorten kokemaa yksinäisyyttä. Junttila on tutkinut ja väitellyt yksinäisyydestä pitkään, mikä välittyy vahvasti kirjan sivuilta. Junttila tarkastelee yksinäisyyden syitä ja ratkaisuja moniulotteisesti ja mielenkiintoisesti haastaen jokaisen yksilön vanhempana, kanssakulkijana tai ammattilaisena tarttumaan ilmiöön arjen teoissa ja kysymyksissä. Junttila osaa lisäksi tarkastella asiaa tavallisen vanhemman näkökulmasta, pohtien välillä asiaa myös yksityishenkilönä, eikä vain ammattilaisena.

Lämmin suosittelu jokaiselle ammattikasvattajalle ja vanhemmalle!