Etusivu » Blogi » Kahden sanan käsittämätön kombinaatio: Lapseton äiti

Kahden sanan käsittämätön kombinaatio: Lapseton äiti

7.9.2015
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

Ensin oli toivo, valo, uusi alku. Yhtäkkiä sitä seurasi pimeämpi pimeä, syvempi suru ja mustempi tie kuin koskaan olisi osannut odottaa. Elämän ääripäät samassa lyhyessä janassa. Kahden sanan käsittämätön kombinaatio: Lapseton äiti.

IMG_0012

Kaisu Jouppi: Tyhjä syli (2015, No Tofu Publishing)

Kirjan naiset ovat kohdanneet sellaista pimeää, joka on suurimmalle osalle tuntematon. Juuri siksi tämä kirja lunastaa paikkansa välittömästi, kyselemättä, kaartelematta, kyyneleitä säästämättä.

Mutta juuri siinä asuu toivo: Että saa olla surussaan näkyvä, että saa kuulua toisten joukkoon, että saa tuskalleen sanoja. Että yksinäisyys hellittää ja saa vierelleen rinnalle kulkijoita. Tämä kirja on yksi soihtu äitiyden pimeimmillä poluilla.

IMG_0011

Valokuvaaja Kaisu Jouppi sulki suuren surun kokeneiden naisten kertomuksia ja kuvia No Tofu Publishingin kustantamana kirjan kansien sisään. Jokainen kirjaan kuvattu nainen oli menettänyt vauvansa kohtuun, kokeneet suurimman menetyksen juuri uuden syntymän odotuksen äärellä. Kokekeet sanattoman tuskan, jonka kohtaa parisen sataa äitiä vuosittain Suomessa.

Sain kustantaja Hanna Gullichsenilta pyynnön kirjoittaa kirjan takakanteen muutaman ajatuksen, joista syntyi yllä oleva tekstini. Kirjan julkistamistilaisuudessa katsoin kostein silmin ympärilleni ja mietin, miten tavallisia äitejä koko huone oli pullollaan – ja samalla äitejä, joiden äitiys oli saanut sellaisia sävyjä, joita vain harva voi edes aavistaa. He eivät halunneet puhua vain kuolemasta, he tahtoivat puhua myös lapsistaan. Niistä pienokaisistaan, jotka olivat saaneet omikseen vain henkäyksen ajaksi.

Tyhjä syli -kirja ei jätä yhtäkään lukijaansa kylmäksi, eikä tarvitsekaan. Silti suurimmassakin surussa on myös toivoa, jota toivon tämän kirjan myötä välittyvän jokaiselle tyhjän sylin kohdanneelle vanhemmalle, läheiselle ja ammattilaiselle.