Blogi

Mitä Sinulle jää käteen Ensitreffeistä?

Tänä iltana Ensitreffit alttarilla -ohjelman toinen kausi saapuu päätökseensä. Kuka saa ja kenet? kulkee katsojan mielessä. Mitä sinä sait? liikkuu minun mielessäni.

Sanomattakin oli selvää, että toisesta kaudesta tuli täysin erilainen kuin ensimmäisestä. Uudet ihmiset, uudet tarinat ja uudet historiat. Samanaikaisesti oli apuna ensimmäisestä kaudesta saatu tieto, mutta yhtä lailla tuplaantunut toiseen kauteen liittyvä odotuspaine. Yksikään hakija, osallistujista puhumattakaan, ei voinut tällä kaudella unohtaa sitä, miten suuret määrät silmiä tulee seuraamaan niitä henkilökohtaisia hetkiä, jolloin rakkautta yritetään etsiä. Osallistujien psyykkinen stressi ja kuormitus ovat kovilla juuri silloin, kun suhteen syntymisen kannalta olisi olennaista uskaltaa avautua ja olla oma aidoin itsensä.

Mitä itse opit tällä kaudella? Tanja, Roni, Mari, Jouni, Sari ja Antti antoivat pienen palan elämäntarinaansa meidän muiden nähtäväksi, mutta toivottavasti et itse jäänyt pelkän katselijan rooliin. Toivottavasti peilasit heidän kauttaan omaa tarinaasi, omia kykyjäsi, omia puutteitasi, ihmissuhteittesi voimavaroja ja heikkouksia. Miten ilahduttavaa on ollut syksyn aikana kuulla, kuinka moni painaa ohjelman pauselle pohtiakseen omaa toimintaansa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Silloin olemme todella saavuttaneet tavoitteemme!

Maailman parhaat kollegani: Mikael Saarinen ja Kari Kanala
Maailman parhaat kollegani: Mikael Saarinen ja Kari Kanala. Kuva: Antti Kuivalainen

Olen iloinnut ihmisten tahdosta katsoa peiliin, myötäelää toisten iloa ja surua sekä ihmissuhteiden muodostamisen ihanuutta ja vaikeutta. Ohjelmassa nähdyistä tarinoista jää luonnollisesti paljon myös kertomatta: leikattuina ottoina pöydille, kuvaamattomina hetkinä henkilökohtaisiin muistoihin ja koettuina tunteina kehoihin. Siksi on tärkeää muistaa, ettei voi koskaan kohtaamatta toista todella tuntea tai tietää hänen tilannettaan ja sisäistä maailmaansa. Jäämme jossain määrin  aina itsellemme ja toisillemme mysteereiksi, jopa kaikkein läheisimmissä ihmissuhteissamme.

Ajatuksemme toisista ihmisistä ovat ennen kaikkea peilejä meistä itsestämme. Mitä sinä olet nähnyt, ajatellut ja ymmärtänyt itsestäsi, kun olet katsonut ensitreffiläisiä? Mitä sinä luulet tietäväsi, kun katsot omaa kumppaniasi? Kuinka usein uskallat kysyä ja ennen kaikkea kuunnella, etkä vain jäädä itseksesi tulkitsemaan?

Vaikka leijonan osa palautteesta on todella lämmintä ja hyvää, olen myös aina uudelleen järkyttynyt siitä pahasta, mitä ohjelmaan osallistujat ja asiantuntijat kohtaavat. Tämä pieni määrä pahaa on laadultaan räikeän ilkeää, rikkirepivää ja useimmiten anonymiteetin taakse piiloutuvaa. Mikä on sen perusta? Mikä on sen ravinne? Pala julkisuuttako muka antaa luvan ladata toista kohtaan mitä tahansa? Entä millainen on ihminen, joka repii toisen sanoillaan rikki palautteissaan, kommenteissaan ja kirjoituksissaan? Minkälainen puoliso, vanhempi, ystävä, kollega tai kanssakulkija hän on? Kun kukaan meistä ei myönnä olevansa sellainen, niin kysyn, keitä te sitten olette?

Vieläkin on samanaikaisesti helpointa ja vaikeinta maailmassa olla ihminen ihmiselle.

Jatketaan harjoittelua. Yhdessä. Ensitreffien jälkeenkin.

Kiitos kun olit mukana.

4 vastausta artikkeliin “Mitä Sinulle jää käteen Ensitreffeistä?”

 1. Tästä kaudesta jäi käteen paljonkin ja lopputulos edusti mielestäni hyvinkin todellisuutta parisuhteiden nykytilanteesta. Jos on hukassa oman itsensä kanssa (Roni) tai perusajatus on että minä olen kuningatar kaikkine ongelmineen, ota tai jätä, minä en tule yhtään vastaan enkä edes yritä joustaa (Mari) on suhde aika heikolla pohjalla. Jos keskittyy vain toisen virheisiin ja pienistä asioista nalkuttamiseen jo heti alussa, on suhteella aika heikot mahdollisuudet onnistua. Sen sijaan että keskittyisi nalkuttamaan tiskikoneen asettelusta, voisi vaikka ehdottaa että jospa minä hoidan sen tiskikoneen ja tee sinä jotain muuta, jotain kotityötä missä olet hyvä. Tanja tosin tuntui kyllä pääsevän kauden puolivälissä kärryille onnistumisen reseptistä, harmi ettei Roni sitten kuitenkaan tuntunut olevan valmis sitoutumaan ja etsimään ja keskittymään Tanjan hyviin puoliin, joiden avulla suhteen olisi hyvinkin voinut saada vielä toimimaan. Puhuitte paljon negatiivisuuden kierteestä ja se tuli hyvin esiin sarjan kautta näiden kahdessa eroon päätyneessä suhteessa. Antti suhtautui negatiivisiin asioihin paljon neutraalimmi: tiedosti kyllä että Sarilla on maanantaiaamukänkkäränkkä, mutta ei missään vaiheessa tehnyt siitä isoa numeroa. Hän tiedosti, että se on sitten se Sarin heikko puoli johon hänen täytyy sopeutua.

  Tämä kausi tarjosi erinomaisen läpileikkauksen suomalaisten parisuhteiden tilasta tällä hetkellä ja antoi paljon ilmaista parisuhde- ja ihmissuhdeterapiaa. Myös sinkut voivat oppia tästä sarjasta paljon, etenkin sillä saralla, mitkä ovat realistisia vaatimuksia ja miten uuteen suhteeseen kannattaa suhtautua, jotta sen voisi saada toimimaan. Te asiantuntijat olitte ihanan erilaisia ja painotitte hyvällä tavalla ihanan erilaisia näkökulmia. Toivon todella että kolmaskin tuotantokausi tulisi!

  Tykkää

 2. Lämmin kiitos kuluneesta kaudesta teille kaikille. Voimakkaimmin kaudesta jäi mieleen rakastuneen Antin ja Sarin ”tähtiin kirjoitettu” kohtaaminen 🙂 Ja kuinka kosketti Tanjan vilpittömyys. Asiantuntijoiden kommenteista lahjaksi sain opin jota varmasti kannan mukanani hamaan tulevaan, jotta välillä on hyvä laittaa käsi sydämen päälle ja muistaa, että kyse on vain ajatuksista 😀 Toivottavasti ”vierailette kotonamme” taas ensi syksynä.

  Tykkää

 3. Ennen kuin Ensitreffit alttarilla eka kausi oli alkanu, ajattelin, että ei niin voi tehdä että mennään heti naimisiin enkä pitänyt tulevaa ohjelmaa hyvänä. Päätin kuitenki antaa ohjelmalle mahdollisuuden ja tykästyin ohjelmaan täysin. Enkä enää nähnyt heti naimisiin menoa vääryytenä. Ajattelin pikemminkin kuinka hienoa, että jotkut uskaltavat tulla ohjelmaan ja uskaltaa näyttää rakkautensa, ylä- ja alamäet, oikeastaan melkeimpä kaiken. Ohjelmassa kaikki ovat omia mahtavia persoonia ja he näyttävät sen koko kansalle. Kadehdittavaa rohkeutta. Ensitreffit alttarilla on loistava ohjelma ja rakkauden takia ja rakkaudella sitä ohjelmaa tehdään. 🙂

  Se mitä itsestäni olen pohtinut ohjelman aikana on lähinnä ollut vain sitä tulisinko muuttumaan ihmisenä jos olisin parisuhteessa? Mitä jos kaikki muu jää, esimerkiksi kaverit? Miten selviäisin riidoista(koska kammoksun riitoja), millainen parisuhde olisi ja miten se vaikuttaisi elämääni ylipäätään. Suurin osa noista pohdinnoista johtuu varmaankin historiastani ja siitä, että en ole koskaan ollut parisuhteessa, eikä minun tarvitsekaan vielä olla, koska olen vasta 18-vuotias. Mutta ehkä löydän kysymyksiini joskus vastauksen.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s