Etusivu » Blogi » Kun anova saa ja nuuhkiva löytää #kirjaperjantai

Kun anova saa ja nuuhkiva löytää #kirjaperjantai

13.1.2017
Maaret Kallio

Avainsanat:

Kun anova saa ja nuuhkiva löytää, eivät lukijan silmät voivat olla kostumatta. Koirahulluna ihmisenä tartuin ilolla ja suurin odotuksin rakkaan ystäväni Kari Kanalan ja Ville Kormilaisen kirjaan Anova saa ja nuuhkiva löytää – Koiraihmisen rukouskirja (Kirjapaja 2016). Kanala on Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja Ensitreffit alttarilla –kollegani ja Kormilainen on kennelin omistava viestintäkonsultti. Kirjaa on kuvittanut Katja Kuittinen.img_3541

Kirjan valloittavat koirarukoukset kulkevat koiraihmisen ja koiran elämän vaiheissa taidokkaasti tunteita turhautumisesta ja rasittavuudesta suureen kiitollisuuteen ja huumoriin saakka.

Koiran ruokarukous

Siunaa, Jeesus, ruok…

Syöty!

Aamen.

Asiaa on tutkittukin, sillä erään tutkimuksen tulokset osoittivat, että koira vaikuttaa myönteisesti etenkin omistajansa elämänhallintaan, emotionaalisuuteen, toiminnallisuuteen ja itsetuntoon. Eikä ihme: vaatiihan koira hoidossaan säännöllisyyttä ja rutiinit tekevät hyvää ihmisenkin mielelle. Puhumattakaan koiran lojaaliudesta.

Kirjoittajat tavoittavat koskettavasti myös sen, miten eläimellä on toisinaan ihmistäkin taidokkaampi kyky kulkea rinnalla surussa, menetyksessä ja tuskassa. Suurimmassa surussa ei kaivata niinkään hienoja sanoja, vaan kykyä olla läsnä neuvomatta ja tuomitsematta. Lemmikkieläinten toivoa antava lohdullisuus tuli esille myös omassa kirjassani Oon siellä jossain mun, jossa seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneet suomalaiset kertoivat toipumisensa keinoista.

Koiran lohdutus

img_1355Ystäväni jättivät juhlansa kesken ja toivat minut taksilla kotiin. Vaimoni oli työreissulla ja oli saanut minut vihlaisevalla viestillä kiinni.
Moni teki niin paljon lohduttaakseen minua.

Mutta vasta sinä sait minut itkemään.

Aavistit tuskani. Tungit syliini.

Tulit lähelle, kunnes parahdin vapauttavaan itkuun.

Jotenkin sinä ymmärsit, myötäelit, aavistit, tunnistit

sen mikä tietona oli jo päässäni: isä on kuollut.

Päätin siitä hetkestä, että en enää koskaan valita aamu- ja iltalenkeistä kanssasi.

Lukijana jokainen koiraihminen löytää kirjoituksista ennen kaikkea pitkän, uskollisen ystävyyden. Ja niinhän sanotaan, että rahalla ei voi onnea saada, mutta ehkä välillisesti kuitenkin?

Paras ystäväimg_0676

Sanotaan, että ystäviä ei saa rahalla.

Sinä kuitenkin olet ihmisen paras ystävä.

Parasta, mitä rahalla saa.

Mitä lämpimin suositukseni etenkin koiranomistajille, mutta myös koirista haaveileville. Rukoukset ovat suoria lainauksia kirjasta ja kuvat perhettämme ilahduttaneista lainakoirista.