Etusivu » Blogi » Mielitekoja 23/52: Mitä salaisuutesi kertovat sinusta?

Mielitekoja 23/52: Mitä salaisuutesi kertovat sinusta?

7.6.2019
Maaret Kallio

Avainsanat:

IMG_0571

Tämän viikon HS-kolumnissani kirjoitin sellaisista salaisuuksista, jotka olisi osattava rikkoa avun saamiseksi ja oikeuden toteutumiseksi.

Viikon #mieliteko jatkaa samaa teemaa. Rohkenisitko miettiä hieman enemmän omia salaisuuksiasi? Mistä vaikenet? Mitä et halua kenenkään tietävän? Mikä salattuna rikkoo sinua enemmän kuin suojelee?

Mieleeni on jäänyt eräästä koulutuksesta terapiatyötä koskeva ohjeistus: ”Mieti eniten sitä, mistä vähiten haluaisit kertoa työnohjaajallesi” kuului ohje. Erittäin viisasta. Vie heti olennaisimman äärellä. Mitä sellaista psykoterapeutti tekee, ajattelee tai tuntee jonkun asiakkaansa kanssa, mistä olisi kaikkein vaikeinta puhua työnohjaajalleen? Juuri se voi viedä kaikkein tärkeimpään kohtaan asian äärellä.

Sama viisaus pätee ihan tavallisissakin ihmissuhteissa: Mitä haluaisit ehdottomasti salata kumppaniltasi, ystävältäsi, esimieheltäsi tai sukulaisilta? Mitä se kertoo sinusta, asiasta, tunteista ja tapahtumista?

Ei tietenkään ole velvollisuutta, eikä viisauttakaan, kertoa oman mielensä sisällöistä kaikkea toisille. Mutta rikkovat salaisuudet ovat usein häpeällä kuorrutettuja ja ennemminkin eriyttävät kuin lähentävät ihmisiä. Monissa suvuissa ja perheissä kannetaan vuosikymmeniä salaisuuksia, joiden piilossa pitäminen vie valtavasti energiaa ja syö merkittävästi elämäniloa.

Mitä voisi tapahtua, jos ennemminkin yrittäisi tulla toimeen tekojensa, tunteittensa ja kokemustensa kanssa sen sijaan, että pyrkii niitä välttelemään, piilottelemaan tai pois työntämään? 

Anna viikon #mielitekona mielesi kulkea salaisuuksissa. Keiden raskaita salaisuuksia kannat ja miksi? Miten moneen salaisuuteesi liittyy häpeä? Mistä perheessäsi tai suvussasi on vuosikausia vaiettu? Voisitko sinä olla rikkovien salaisuuksien murtaja?

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen