Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 41/52: Mielen perusasiat

#Mielitekoja 41/52: Mielen perusasiat

10.10.2019
Maaret Kallio

Avainsanat:

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. 

Mielenterveys koskettaa ihan jokaista meistä. Myös mielenterveyden pulmat ovat osa ihan jokaisen elämänkaarta – sinun, työkaverisi, sukulaisesi, puolisosi, ystäväsi ja naapurisi. Omina kokemuksina tai läheisen huolenaiheina. 

Saamme jo varhain varsin erilaiset eväät mielen- ja ihmissuhdetaitojen kehittymiseen. On paljon sellaista, mikä ei todellakaan ole omasta asenteesta, taidosta tai kyvystä kiinni. Joillekin meistä jää lapsuuden kovista kokemuksista ikuisia vaurioita, joita voidaan kyllä hoitaa ja joiden kanssa voi elää aivan hyvää elämää, mutta jotka myös herkästi särkyvinä ja reagoivina kohtina meissä aina jollain tavalla säilyvät. Siksi on valtavan turhaa vertailla tai vaatia kaikilta samaa, kun lähtökohdatkaan eivät ole tasavertaiset.

On valtavan lohdullista, että mieltä voi hoitaa, kehittää ja rakentaa läpi elämän. Niin kauan kuin on elämää, on myös toivoa. Suurin osa meistä kokee jotain järkyttävää elämänsä aikana, mutta myös toipuminen on kaikkein todennäköisintä. 

Toisaalta olen huolissani siitä, miten mielestä on tullut toisaalta joillekin jo suoritus, jossa mielenrauhaa tai tasapainoa haetaan jo yltiömäisin odotuksin. Ihmiselämään ja -mieleen kuuluu aivan luonnollisena osana tasapaino, mutta myös tasapainottomuus. Inhimillinen liike epätoivon ja toivon välillä. Avuttomuuden ja kyvykkyyden maastoissa.

Lapsuuden vaikeat kokemukset eivät ole harvinaisuuksia, vaan koskettaa suurta osaa meistä. Niiden vaikutus aikuiselämän somaattisiin ja psyykkisiin pulmiin on kuitenkin häkellyttävän mittava. Tätä kuvaa THL:n lastenpsykiatri Jukka Mäkelä valtavan upeasti Ylen haastattelussa, joka löytyy täältä: https://areena.yle.fi/1-50310286 Tähän kannattaa ehdottomasti käyttää 9 minuuttia aikaansa oman elämän alkuvaiheita ja / tai omaa vanhemmuuttaan miettien. 

Aina voi korjata. Aina. Mutta on kannettava vastuuta ja tehtävä tekoja. Ei voi ohittaa pahaa, jos pyrkii pääsemään kiinni hyvään. 

Lopulta hyvään mielenterveyteen ja elämään tarvitaan valtavan vähän. Aloita tänään vaikka siitä, että pohdit, miten nämä loppuun listaamani perusasiat toteutuvat elämässäsi tällä hetkellä. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea sieltä puuttuu, minkä äärellä aikamme kuitenkin voi loputtomasti kulua. 

* Riittävä uni, palautuminen ja lepo 

* Riittävän hyvä ravinto ja joustava suhde ruokaan

* Pari hyvää, syvää ihmissuhdetta – aitoa, luottamuksellista, vastavuoroista ja läheistä?

* Rehellinen, myötäelävä ja vastuuta ottava suhde itseen: miten vaikutan omaan elämääni, tekoihini ja tunteisiin? 

* Riittävän hyvin omien arvojen mukaan eläminen: Mitä hyvää voin tehdä itselleni, toisille ja tälle maailmalle omalla olemisellani ja tekemiselläni? Millä ihan oikeasti on väliä?

*Merkitykselliseksi koettu paikka laumassa: Miten vahvuuteni ja taitoni työssä, opintonnoissa tai olemisessani voi olla iloksi ja hyödyksi myös toisille?

*Millaisia salaisuuksia kannan sisälläni? Ja miten paljon ne varaavat voimavarojani? Mitä piilotan toisilta itsestäni?

*Miten osaan näyttää, ilmaista ja sietää omaa avuttomuuttani? Ottaa vastaan myös apua ja tukea, sillä yksikään meistä ei pärjää yksin.