Blogi

Rakastava läheinen on turvavyö elämän kolhuissa

Minua suurempi sana on Me.

Tänä päivänä on liiaksi unohtunut, ettei ihminen ole ensisijaisesti yksilö, vaan ennemminkin palanen suurempaa joukkoa, osa meitä. Ei ole ihmistä, joka ei kaipaisi toista rinnalleen – tueksi, hellyydeksi, rauhoittajaksi, jakajaksi, lohduttajaksi, riemuitsijaksi, surijaksi, matkakumppaniksi. Turvallisessa ja hyväksyvässä yhteydessä toiseen ihmiseen voi toipua, voi kasvaa ja voi kokea rakkautta.

Läheiset ovat elämämme turvavöitä
Kuvaa klikkaamalla pääset suoraan videolinkkiin.

Reissussa kuitenkin rähjääntyy – niin myös elämänmatkan varrella. Jokaisen elämässä tulee väistämättä kohdalle myös kriisejä, onnettomuuksia, suuria menetyksiä, järkyttäviä sairauksia tai peruuttamattomia tekoja.

Vaikeuksia ei voi estää, mutta niistä toipuminen liittyy vahvasti rakastaviin läheisiin. Tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen tuki on merkittävin toipumisen edellytys. Ilman toista emme tahdo toipua pahasta. Lähellä pysyvä ja kohtaamiseen kykenevä toinen ihminen on kuin elämää suojaava turvavyö kolareiden kohdalla.

Lempeän ihmisen turvavyössä iskut eivät työnny yhtä syvälle ja toipuminen törmäyksistä on nopeampaa. Tiedekin sen allekirjoittaa: Rakastava yhteys toiseen ihmiseen korjaa meissä olevia säröjä. Minua suurempi voima on Me.

Sitä kuvaa koskettavasti tämä lyhyt video, vaikkakin sen alunperinen tarkoitus on lisätä turvallisempaa liikennettä. Vaan teitä ne ovat rakkaudenkin tiet.

Siksi tänäänkin, ahdistuessasi, itkiessäsi, pelätessäsi, toivottomuudessasi – etsiydy toisen lähelle, kysy matkakumppania, taistele turvavöistä. Ja ennen kaikkea: Ole itse toiselle turvavyö elämän kolareissa.

1 vastaus artikkeliin “Rakastava läheinen on turvavyö elämän kolhuissa”

  1. Lämmin kiitos Maaret Kalliolle hyvästä blogikirjoituksesta ja siihen liitetystä hienosta videosta! Kaikki ihmiset tarvitsevat rakastavia läheisiä, mutta aivan erityisen tärkeitä läheiset ovat vakavasti sairastuneille MCS-potilaille eli monikemikaaliherkkyyspotilaille, jotka ovat pudonneet kaikkien yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Nämä erittäin vaikeasti sairastuneet potilaat ovat monesti ilman kotia, ilman perhettä, ilman työpaikkaa, ilman työtovereita, ilman sairauspäivärahaa, ilman työkyvyttömyyseläkettä, ilman sosiaalitukia, ilman lääkäreiden apua, ilman ystäviä, ilman harrastuksia, ilman mahdollisuuksia osallistua sosiaaliseen elämään, ilman mahdollisuuksia asioida turvallisesti kaupoissa ja virastoissa, koska hajusteilta ja muilta kemikaaleilta ei voi välttyä missään. Tämä kemikalisoitunut yhteiskuntamme jättää heidät kaikkien turvaverkkojen ulkopuolelle ja syrjii heitä kohtuuttomasti.

    Onneksi on olemassa internet, Skype, sähköposti ja Facebook. Niiden välityksellä potilaat voivat olla yhteydessä toinen toisiinsa. MCS-potilaan tärkein turvavyö on oma puoliso ja oma perhe, mutta niille potilaille, joilla puolisoa tai perhettä ei ole, on kohtalotoveri se paras turvavyö. Lämpimät kiitokseni aviopuolisolleni, pojalleni, miniälleni sekä kaikille tuntemilleni kohtalotovereille ympäri Suomen! Olette elintärkeitä turvavöitäni! ❤ Päivi Ingrid Siren

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s