Etusivu » Blogi » Rakastava läheinen on turvavyö elämän kolhuissa

Rakastava läheinen on turvavyö elämän kolhuissa

28.4.2015
Maaret Kallio

Avainsanat:
, ,

Minua suurempi sana on Me.

Tänä päivänä on liiaksi unohtunut, ettei ihminen ole ensisijaisesti yksilö, vaan ennemminkin palanen suurempaa joukkoa, osa meitä. Ei ole ihmistä, joka ei kaipaisi toista rinnalleen – tueksi, hellyydeksi, rauhoittajaksi, jakajaksi, lohduttajaksi, riemuitsijaksi, surijaksi, matkakumppaniksi. Turvallisessa ja hyväksyvässä yhteydessä toiseen ihmiseen voi toipua, voi kasvaa ja voi kokea rakkautta.

Läheiset ovat elämämme turvavöitä

Kuvaa klikkaamalla pääset suoraan videolinkkiin.

Reissussa kuitenkin rähjääntyy – niin myös elämänmatkan varrella. Jokaisen elämässä tulee väistämättä kohdalle myös kriisejä, onnettomuuksia, suuria menetyksiä, järkyttäviä sairauksia tai peruuttamattomia tekoja.

Vaikeuksia ei voi estää, mutta niistä toipuminen liittyy vahvasti rakastaviin läheisiin. Tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen tuki on merkittävin toipumisen edellytys. Ilman toista emme tahdo toipua pahasta. Lähellä pysyvä ja kohtaamiseen kykenevä toinen ihminen on kuin elämää suojaava turvavyö kolareiden kohdalla.

Lempeän ihmisen turvavyössä iskut eivät työnny yhtä syvälle ja toipuminen törmäyksistä on nopeampaa. Tiedekin sen allekirjoittaa: Rakastava yhteys toiseen ihmiseen korjaa meissä olevia säröjä. Minua suurempi voima on Me.

Sitä kuvaa koskettavasti tämä lyhyt video, vaikkakin sen alunperinen tarkoitus on lisätä turvallisempaa liikennettä. Vaan teitä ne ovat rakkaudenkin tiet.

Siksi tänäänkin, ahdistuessasi, itkiessäsi, pelätessäsi, toivottomuudessasi – etsiydy toisen lähelle, kysy matkakumppania, taistele turvavöistä. Ja ennen kaikkea: Ole itse toiselle turvavyö elämän kolareissa.