Etusivu » Blogi » #Kirjaperjantai tunteilee

#Kirjaperjantai tunteilee

tunne-mies-tunne-nainenTänään #kirjaperjantai omistautuu tunteille. Kirjavinkkinä on tunnetutkija, psykoterapeutti Mikael Saarisen ja tutkija, urheilupsykologi Marja Kokkosen kaksitasoinen tunteita pohtiva kirja: Tunne mies, tunne nainen – Ymmärrä tunne-elämän erilaisuutta (Kirjapaja). Mainio Mikael on myös Ensitreffit alttarilla -ohjelman toisella kaudella asiantuntijakollegani hurmaavan Kari Kanalan lisäksi!

Kirja pureutuu kahdessa eri osassa miesten ja naisten tyypillisiin tapoihin käsitellä ja ilmaista tunteita. Vaikka ihminen on sukupuolesta riippumatta aina yksilö, on tutkimuksissa myös havaittu eroja naisten ja miesten välisissä tunnetaidoissa, minkä vuoksi kirjan toinen puoli on osoitettu naisten tunteilulle ja toinen miesten tunteilulle.

Tunteita syvästi tunteva ja tutkinut kaksikko pohtii raikkaasti ja sujuvalla kielellä tunnetaitoja, jotka ovat ratkaisevia etenkin vanhemmuudessa, parisuhteissa ja toki myös sosiaalisessa elämässä aina työpaikkoja myöten. Kirja havannoillistaa tutkimuksin sitä, miten eri tavoin jo vauvojen ja lapsien tunteita kohdataan sukupuoleen pohjautuen: ”Tyttövauvojen seurassa vanhemmat puhuvat tunteistaan ylimalkaan enemmän kuin poikien” ja ”Äidit käyttävät tyttövauvojensa kanssa suruun liittyvää sanastoa mutta eivät juuri juttele heidän kanssaan suuttumuksesta ja sen ilmaisemisesta.” Mikä siis onkaan jo varhain meihin kulttuurisesti opetettua ja mikä todella sukupuoleen perustuvaa?

Suosittelen kirjaa ihan jokaiselle, yksin tai yhdessä luettavaksi ja tunnetaitojen kehittämiseksi. Vaikka jotain olisi varhain oppinut, on sen uudelleen oppiminen ja harjoittaminen iäti mahdollista.

Jos tunteet kiinnostavat enemmänkin, suosittelen lämpimästi Marja Kokkosen aiempaa kirjaa: Ihastuttavat, vihastuttavat tunteet  – Opi tunteiden säätelyn taito (PS-Kustannus).