Etusivu » Blogi » #Kirjaperjantai on omistettu tytöille

#Kirjaperjantai on omistettu tytöille

12.6.2015
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , , ,

sopivasti_ihana-kallio_maaret-19230696-frnt”Apua! Mitä voisin tehdä  jottei itsetuntoni kärsisi kun menen ekaa kertaa sänkyyn?”

”Onko se hyväksyttävää, että 15-vuotias tyttö seurustelee 23-vuotiaan kanssa?”

”Tiedän tämän olevan tyhmä kysymys, mutta  miten tytöt voivat harrastaa seksiä keskenään?”

”Onko ihan normaalia, etten ole kiinnostunut seksistä vielä 15-vuotiaana?”

Kirjoitin Sopivasti ihana – Q&A tyttöjen seksuaalisuudesta ja seksistä (WSOY, 2012) siksi, että koin tyttöjen kaipaavan seksuaalisuudesta, seksistä, tunteista, seurustelusta ja rajoista suoraan mutta kauniisti pohtivaa kirjaa. Kirja pohjautuu Miss Mix -lehdessä olleeseen palstaani, johon nuoret tytöt lähettivät vuosien ajan kysymyksiään.

Kirjan tarkoituksena on kulkea vuosia tytön mukana. Osa luvuista sopii jo 13-vuotiaalle, osa on parhaimmillaan vasta 18-vuotiaan pohdinnoissa. Kirja käsittelee kaikkea sitä, mitä tyttö ja hänen vanhempansa miettivät, mutta mille eivät ehkä löydä sanoja tai keskustelukumppania. Tyttöjen kysymysten, minun vastausteni ja kirjoitusteni lisäksi kirjassa on tietolaatikoita niin nuorisopsykiatrilta kuin gynekologiltakin.

Kirjan viimeinen luku on minulle henkilökohtaisesti tärkein: ”Unelman arvoinen”. Olen vastaanottotyössäni tavannut niin monia särkyneitä tyttöjä, unelmansa kadottaneita nuoria, rajusti rikottuja helmiä. Nämä ruiskukat mielessäni kirjoitin kyynelsilmin viimeisen luvun, jottei yksikään tyttö unohtaisi, että hänkin on unelman arvoinen:

Unelmansa kadottaneita tyttöjä ei voi tunnistaa päällepäin. Joku heistä on äänekäs, äärirohkea ja pelottoman oloinen. Hän saattaa kiusata toisia tai tehdä kovaan ääneen pikkaa muista. Joku heistä on ujonhiljainen. Hän on luokan perällä oleva kympin tyttö, joka ei pidä melua itsestään. Joku heistä viiltelee itseään iltaisin salaa, joku juo humalat viikko toisensa jälkeen ja joku eksii vääriin syleihin. Yksi heistä näännyttää itseään nälkään, toinen oksentaa pöntöllä liikoja kaloreita ja kolmas pyrkii aina vain parempiin ja parempiin suorituksiin.

Sinä Sopivan Ihana Tyttö. Seuraa aina sydäntäsi maailman teillä ja kuljet oikeaan suuntaan. Pysy aina uskollisena ennen kaikkea itsellesi.