Etusivu » Blogi » #Kirjaperjantai: Tulevaisuuden menestyjä jumppaa ja lepuuttaa aivojaan

#Kirjaperjantai: Tulevaisuuden menestyjä jumppaa ja lepuuttaa aivojaan

Monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, saako lapsi tarpeeksi virikkeitä ja onko aktivointia, kehittämistä ja sosialisointia riittävästi kehityksen optimoimiseksi. Oman työni näkökulmasta huoli on täysin päinvastainen. Niin lapsi kuin aikuinen on tänä päivänä keskimääräisesti enemmän sen haasteen äärellä, että virikkeitä, toimintaa ja aktivointia on ylenmääräisesti. Siinä missä pienimmälle ihmiselle virikkeeksi riittävät mitä parhaiten toisen ihmisen ilmeikkäät kasvot, myös aikuiselle riittäisi paljon nykyistä vähempi. Silti vimmainen kehittyminen näkyy olevan tavoitteena kerta toisensa jälkeen. Tylsyyttä ja tavallisen arkista elämää kaihdetaan omituisen paljon, vaikka usein ne voisivat olla ihmismielelle vallan hyvästä.

IMG_0426 (kopio).jpg

Tässä kiihkeässä, informaatiotulvaisessa ja digitalisoituvassa ajassa aivomme ovat ehkä kovemmilla kuin koskaan aiemmin. Työikien vain pidentyessä aivojen käyttökelpoisuudelle on heitetty yhä pitkäaikaisempi haaste. Paremmalle keskittymiskyvylle, muistamiselle, viisaalle itsehillinnälle ja motivaation löytymiselle on yhä enemmän kysyntää, johon myös aivotaidoilla voidaan vastata.

Viime aikoina aivojen hyvinvointi on ollut runsaasti kiinnostuksen kohteena. Siksi oli valtavan mieluisaa tarttua neurotieteen lisensiaatti ja aivoihin erikoistuneen tiedetoimittaja Tiina Hutun kirjaan Personal Brainer – Treenaa aivosi vireiksi (WSOY 2016), jonka toinen osa muodostuu aivojen ja mielen valmennukseen perehtyneen Reidar Waseniuksen tekemiin konkreettisiin harjoituksiin. Kirjan anti on erittäin runsas (ei siis huolta virikkeistä ja haasteista tämän kirjan äärellä!) niin tietotasolla kuin konkreettisin vinkein.

Hyvinvointi on asia, josta monella on tänä päivänä runsaasti sanottavaa. Asiantuntijuutta on jaksettava etsiä, jottei tulisi ostaneeksi sikaa säkissä tai pelkkää suurta lupausta. Aivojen hyvinvoinnin ja älypelisovellusten kenttäkin on Hutun mukaan hyvin kirjava. Osa perustuu vankkaan asiantuntemukseen, mutta osa ei alkuunkaan. Markkinointi on häikäilemätöntä ja monen maallikon on vaikea punnita, kenen lupauksiin uskoa ja kenen ei. Siksi suosittelen seuraamaan koulutettuja asiantuntijoita, jotka perustavat näkemyksensä tutkittuun tietoon ja kliinisen työn vankkaan kokemukseen. Pelkät omat kokemukset tai mutu-tuntumat eivät vielä tee asiantuntijuutta.

Personal Brainer -kirjasta vankkaa tietoa ja selkeäsanaista asiantuntijuutta ei totisesti puutu. Kirja antaa monensuuntaisia ajatuksia omaan elämäntilanteeseen sovittaen. Kiireisen uraohjuksen aivotreeniohjelma on varsin erilainen kuin eläkeläisen, jonka tarpeet ja elämäntilanne on tyystin toinen. Molemmille löytyy vaihtoehtoja ja lukijan tehtäväksi jää löytää vain aikaa. 9789510416099_frontcover_final_original

Uskallan väittää, että kysyntä paremmalle keskittymiskyvylle, sinnittelytaidolle ja itsehillinnälle tulee vain kasvamaan. Silloin mielihyväperusteinen kaikkiäkkiämullehetinyt –tyyli ei tuo onnistumisia.

Ehkä akanoista jyviksi alkavat erottua he, jotka osaavat sekä viisaasti aktivoida että säästää aivojaan? Sekä toiminnalle että tylsyydelle on tilauksensa. Tasapainossa.