Etusivu » Blogi » Lapsi on aina lapsi – meillä ja maailmalla

Lapsi on aina lapsi – meillä ja maailmalla

8.12.2017
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

Vierailin viime vuonna Mosambikissa Unicefin matkassa, mikä jätti minuun lähtemättömän jäljen. Maailman lasten yksinäisyyden ja hädän syvyys jää usein täältä katsoen lukemattomista uutisista ja artikkeleista huolimatta arjestamme varsin etäälle. Lasten hätää ei kuitenkaan voi väistellä, kun istuu sitä kokevan lapsen kanssa samalla hiekalla vierekkäin, pienen massun pullottaessa nälästä ja väkivalta- ja sairaustilastojen painaessa karuina realiteetteina omassa mielessä. Vaikka lasten hätä on totta myös Suomessa, meillä yhteiskunta voi ottaa aivan eri tavoin kopin putoamisen uhatessa. Jossain kohdin pudotessa odottaa aina turvaverkko, josta köyhemmissä maissa ei osata unelmoidakaan.

Lapsi on kuitenkin samanlainen lapsi kaikkialla – meillä ja maailmalla. Aivan yhtä hentoinen, keskeneräinen, pelokas, taitava, rohkea ja kaipaava. Silti suomalaisen viisivuotiaan elämä on varsin toista kuin esimerkiksi Kambodzassa, jossa yli puolet lapsista on kokenut fyysistä väkivaltaa, josta suuri osa on seksuaalista väkivaltaa. Ja silti kambodzalainen viisi-, seitsemän- tai yksitoistavuotias on yhtä pieni ja aivan yhtä lapsi, kuin suomalainen samanlainen.

World Vision- Sami Hedberg ja ystävät_2017-86

Illan juontavat Piritta Hagman ja Sami Hedberg. Kuva: Enna Rautiainen.

Tänään illalla aihetta käsitellään suoraan ja aivan sen vierestä kahden maailman äärilaitojen kohdatessa Neloselta klo 20 tulevassa Sami Hedberg ja ystävät -televisio-ohjelmassa. Ohjelma on pullollaan suomalaisen viihteen ja taiteen kirkkaita nimiä, mutta myös pysäyttäviä kurkistuksia maailman lasten tilanteeseen. Suomen World Visionin lähettilään kunniatehtävässä olen saanut olla mukana ohjelman teossa ja maailman lasten äänten kuuluville saamisessa.

Sinäkin voit auttaa

Illan ohjelma on valloittava ja hauska, mutta vielä olennaisempi on sen sanoma ja tavoite. Maailman lasten tilanteesta kuullessa monen mieleen nousee kysymys: miten minä voin auttaa? Antaessaan saa, sillä toisten auttamisesta hyötyy aina itsekin. Auttamiseen on monia keinoja, kuten paikallisiin oloihin suunnitellun äitiyspakkauksen lahjoittaminen tai kummiksi ryhtyminen.

World Vision- Sami Hedberg ja ystävät_2017-132

Illan ohjelmassa esiintyy myös Club for five. Kuva: Enna Rautiainen.

Kummina käynnistät hyviä asioita

Kummius on helppo, tehokas ja iloinen tapa auttaa kehitysmaassa asuvaa lasta ja hänen koko yhteisöään. Annat kummilapsellesi mahdollisuuden olla lapsi. Saat olla tukena hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta. Autat alueen aikuisia tekemään muutoksia, jotka takaavat lapsille paremman tulevaisuuden. Kummilapsesi kotiseudulla kaikki lapset saavat mahdollisuuden koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon ja riittävään ravintoon. Voit itse päättää kummimaksusi suuruuden. Minimimaksu on 29 €/kk yhdestä kummilapsesta. Kummiksi voit ryhtyä osoitteessa: worldvision.fi

World Vision- Sami Hedberg ja ystävät_2017-87

Yksi illan kirkkaista tähdistä: Pete Parkkonen. Kuva: Enna Rautiainen

Lue myös: Lujasti lempeät joululahjavinkit