Etusivu » Blogi » Lasten toivo katsoo aikuisia suoraan silmiin

Lasten toivo katsoo aikuisia suoraan silmiin

💙 Jokaisella lapsella on oikeus unelmiin. Jokaisella aikuisella on velvollisuus tukea niitä.

Muistele hetkinen, mistä sinä mahdoit lapsena unelmoida?

Lasten unelmat ovat kovin monenlaisia. Joku tahtoo oppia lentämään, toinen leikkiä Peter Panin kanssa, kolmas kerätä suurta neppisautokokoelmaa, omistaa hattarakone tai olla isona ihmeellinen jääkiekkotähti.

Lasten unelmat voivat olla myös pieniä, salaisia ja surullisiakin. Sellaisia, joita ei aina voi edes sanoa ääneen.

Että vanhemmat olisivat selvinpäin viikonloppuna, ettei kukaan löisi kotona tai että saisi nukkua rauhassa. Että kotimaata ei enää pommitettaisi, että tulisi RAUHA ja saisi palata omaan kotiin. Että voisi vielä tavata oman koiran, joka jäi sodan jalkoihin tai juosta rintamalle lähteneen isän syliin.

Unelmista ja toivosta on etenkin vaikeina aikoina ja hyvin surullisissakin tilanteissa äärimmäisen tärkeää puhua yhdessä lasten kanssa. Unelmoiva lapsi pitää kiinni toivostaan. Vaikka tilanne olisi juuri nyt raskas, tulevassa voi siintää paljon toivoa ja unelmille syntyä vielä kantavat siivet.

Sodan jalkoihin jääneistä lapsista uutisoidaan nyt raskaasti ja jatkuvasti. Aikuisten kriisien keskellä lapset kärsivät musertavalla tavalla, mutta toivoa tai otetta unelmiin ei siltikään saa menettää.

Lasten unelmista ja toivosta on tehty tärkeä kirja, jonka takana on Suomen UNICEF. Idea on tohtori Jenni Haukion ja mukaan lähtivät monet suomalaiset kirjailijat, minä mukaan lukien. Pieniä tarinoita -kirjassa on Suomeen muuttaneiden ukrainalaisten lasten kirjoituksia ja kuvitusta unelmista sekä 23 suomalaisen kirjailijan toivoa käsitteleviä tarinoita lapsille ja nuorille. Kaikki työ on tehty pro bonona ja kirjan tuotto ohjataan UNICEFin työhön ukrainalaisten lasten paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Kirjoitin kirjaan tarinan Valkeasta linnusta, jonka pikkuinen Onni löytää metsästä pahoin loukkaantuneena. Onnin kaikki toiminta, sanat ja lohdullinen läsnäolo perustuvat saamiini suomalaisten lasten kertomuksiin toivosta ja lohdusta. Lasten kirjoitukset olivat äärimmäisen viisaita ja koskettavia. Niistä voit lukea lisää myös Unicefin artikkelista.

Muista, että lasten toivo katsoo tiiviisti meitä aikuisia kohti. Meidän vastuullamme on katsoa jokaista lasta silmiin ja antaa unelmille kaivattua kantoapua.