Etusivu » Blogi » #Kirjaperjantai ja kesän lukusaalis

#Kirjaperjantai ja kesän lukusaalis

7.8.2015
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , , ,

Arvostan itse suuresti hyviä lukuvinkkejä, minkä vuoksi muutaman lukijan toiveesta aloitin taannoin myös #kirjaperjantain. Tällä kertaa teen kevyen katsahduksen kesälomalukemistooni, joka oli erittäin inspiroiva. Ehkä tästä saa muutama muukin lukuvinkin!

#kirjaperjantai ja kesäloman lukusaalis

#kirjaperjantai ja kesäloman lukusaalis

Filosofi Frank Martelan kirja Valonöörit ja psykologi Jarkko Rantasen Vaikuta tunteisiin! olivat molemmat erinomaisia kirjoja oman ajattelun kehittämiseen ja hahmottamiseen. Molemmat kirjoittajat onnistuivat teoksissaan yhdistämään hienosti sekä omakohtaisia havaintoja, konkreettisia toimintaehdotuksia ja kattavaa tutkimustietoa. Jarkon kirjaa suosittelen sinulle, joka haluat ymmärtää tunteitasi paremmin ja saada niiden käsittelemiseen enemmän keinoja. Frankin kirjaa suosittelen elämäntilanteen pohtimiseen, omien tavoitteiden hahmottamiseen ja myös kovasti puhututtaneen onnellisuuden viisaaseen hahmottamiseen.

Psykologian tohtori Helinä Häkkänen-Nyholmin ja varatuomari Jan-Olof Nyholmin 130 kysymystä avioerosta vastaa kattavasti ja neutraalisti avioeron psykologisiin pohdintoihin sekä lakikysymyksiin. Vahva suositus jokaiselle avioerokysymysten kanssa painiskelevalle aikuiselle.  Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen Lapsen kanssa hyvinä ja pahoina päivinä oli taattua Sinkkos-laatua, joka kesti hyvin toisen kerran lukemisen. Sinkkosen teoreettinen vahvuus yhdistettynä konkreettisiin tilanteisiin ja armolliseen näkökulmaan ei koskaan jätä lukijaa kylmäksi.

Katriina Järvisen Kaikella kunnioituksella ja Nina Junttilan Kavereita nolla saavat oman kirjaperjantainsa pian, joten niihin syvennyn myöhemmin. Anja Riitta Lahikaisen, Tiinä Mälkiän ja Katja Revon toimittama kirja Media lapsiperheessä innoitti ajatuksia eteenpäin parinkin blogitekstin kanssa. Kirja käsittelee kattavasti nykyperheiden nopeasti muuttunutta tilannetta median parissa, ja perehtyy monitieteisesti perhe-elämän ja median vuoropuheluun – siis aihe, jolta ei yhdessäkään lapsiperheessä vältytä.

Kesään mahtui myös kasa kevyempää luettavaa: naistenlehtiä ja kaksi romaania. Eve Hietamiehen Tarhapäivä ei yltänyt aiemmin ilmestyneen Yösyötön tasolle, mutta oli soljuvaa ja paikoin koskettavaakin rantaluettavaa. Lisäksi luvussa oli Finlandia-palkintonsa saanut Jussi Valtosen Siipien kannattelemat, joka lähti jo seuraavalle lukijalle ja puuttuu siksi kuvasta. Tämä Valtosen kirja oli He eivät tiedä mitä tekevät -kirjaa huomattavasti kevyempi luettava. Päähenkilöinä ovat alaikäinen oppilas ja hänen keski-ikäinen opettajansa, joiden välillä vaeltelee tunnerikas ja eroottisesti latautunut suhde. Sen nieleminen ei tälle terapeutille ollutkaan aivan yksinkertainen pala. Monet työvuodet seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan maailmassa eivät saa oppilaiden ja opettajien suhteita näyttämään kiehtovina silloinkaan, kun ne esiintyvät hyvin kirjoitettujen romaanien sivuilla.