Etusivu » Blogi » Error – mieli, joka ei päälle näy #kirjaperjantai

Error – mieli, joka ei päälle näy #kirjaperjantai

26.8.2016
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , ,

Sosiaaliviranomaiset kertoivat käynneistää päivän etukäteen. Pullot kerättiin sitä ennen ja eno lähti siksi aikaa pois. Esitettiin, että kaikki on hyvin.” – Milana, 44. Trikotillomania.

errorKuinka moni meistä ei olisikaan elämämme aikana esittänyt, että kaikki on hyvin? Että perheessä menee mukavasti, oma olo on ihan hallussa ja mieli pysyttelee mukavan leppoisana? Ja silti olemme samalla toivoneet, että joku näkisi kilven taakse, ymmärtäisi yksinäisyyden raskauden ja osaisi auttaa. Mutta vielä enemmän pelänneet, että jos kertoisimme, leimautuisimme hulluiksi, kuorruttuisimme häpeällä ja eroaisimme ruman räikeästi kaikista muista?

Juuri siitä ja koko taakse jäävän tarinan kertoo Elina Järven, Tiina Hotin ja Olga Poppiuksen kirja Error – Mielen häiriöitä (Like 2016). Kirja sisältää 15 syvästi koskettavaa kertomusta, joissa 15 ihmistä päästävät muut mielensä syvyyksiin. Kirja on tärkeä avaus mielenterveysongelmien pohtimiselle ja niiden takana olevien kohtaloiden avaamiselle. Mielellä on aina mieli, silloinkin kun se alkaa linkata, säröillä ja kummallisesti oireilla. Oireet ovat vain vastauksia johonkin syvempään, eivät koskaan pelkkiä syitä.

On kaunis ajatus, ettei mielen haasteiden vuoksi voisi nimetä ketään hulluksi. Kyse on aina ihmisestä. Todennäköisesti hyvästä ihmisestä, vaikka sillä hetkellä rikkinäisestä sellaisesta. Samalla tavalla rikkinäinen on se, jolla on mennyt jalka poikki.” – Alexi, 36. Ahdistuneisuushäiriö, krooninen unettomuus

Errorin tärkein viesti on mielen mielekkyydessä, jota avaa hienosti aidot tarinat mielenterveyshäiriön takaa. Liian usein jäämme katsomaan pelkkää pintaa, oiretta, diagnoosia, jopa ammattilaistenkin kesken, vaikka se ei juuri vielä auta mielen solmujen hidasta aukemista ja ymmärtämistä. Muun muassa syömishäiriöoireilu, pakko-oireet, ahdistus, dissosiatiiviset oireet, päihdeongelmat, epävakaa persoonallisuushäiriä ja masennus saavat hyvin erilaiset kasvot, kun syvälle ulottuva kertomus avaa ihmistarinaa lapsuuden perheestä saakka. 15 tarinan joukossa on sekä julkisesta työstään tunnettuja että tuntemattomia ihmisiä – mutta ennen kaikkea ihmisiä ja ihmisyyttä sen kaikissa väreissään. Ymmärrettynä, sallittuna ja avoimena.

Mielenterveyshäiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista jossain elämänsä vaiheessa joko omana tai läheisen kokemuksena. Siinä missä mieli on herkkä särkymään ja taipumaan mielettöminkin keinoin vaikeisiin olosuhteisiin, se on myös joustava toipumaan ja korjaantumaan.

Olen usein sanonut, ettei sitä monestakaan uskoisi. Aika harvasta ihmisestä näkee kadulla, millaista heidän päänsä sisällä on.” – Liisa, 31. Synnytyksen jälkeinen masennus, keskivaikea masennus

Vahva, koskettunut ja lämmin suositus tälle hienolle kirjalle, jota kuvittavat Olga Poppiuksen väkevät kuvat kertomuksensa jakaneista ihmisistä.

Linkkejä avun saamiseksi mielen pulmien kanssa:

Suomen Mielenterveysseura

Mielenterveystalo 

Mielenterveyden keskusliitto, joka tuki Error-kirjan tekemistä

Omaiset mielenterveyden tukena