Etusivu » Blogi » Oppiminen vaatii rohkeutta olla osaamaton

Oppiminen vaatii rohkeutta olla osaamaton

Rakas ystäväni aloitti puheen pitämisen Lujasti lempeä -kirjani julkistamistilaisuudessa lainaamalla pysäyttävää ajatusta: If you are the smartest person in the room, you’re in the wrong room.” Tuona minulle erityisen tärkeänä hetkenä hän kuvasi ylpeyttään siitä, että on saanut olla usein kanssani samassa huoneessa, oppien minulta uutta oman osaamisensa ulkopuolelta.

Ajatus jäi tiiviisti päähäni pyörimään tärkeän päivän jälkeenkin. Koska julkaistun kirjani kiitoslista oli lyhennettynäkin varsin pitkä, ymmärsin toteuttaneeni aina samaa ajatusta sekä opinnoissani että työssäni. Haluni hakeutua minua viisaampien ja tietävämpien ammattilaisten lähelle on motivoinut minua opiskelemaan aina vain lisää, vaikuttanut haluuni vaihtaa työpaikkaa ja lisännyt rohkeuttani ottaa yhteyttä ihailemiini esikuviin.

img_0445

Oppiminen on kirkkain kärki oman työni kompassissa. Vaikka voisin tahkoa rahaa samalla asialla tai päästää itseni helpommalla pysyttelemällä jo osaamallani alueella, ei mikään inspiroi minua kuten oppimisen taika. Oppimisessa saa olla jatkuvasti uuden äärellä, löytää aina uusia oivalluksia, mutta toisinaan myös altistua virheille ja tahkota sitkeästi vaikeita asioita, kunnes ne viimein aukenevat omallekin mielelle.

Mutta ei oppiminen helppoa ole. Ennen kaikkea se vaatii kykyä sietää keskeneräisyyttään, avoimuutta tietämättömyytensä suhteen ja taitoa sietää omaa osaamattomuuttaan. Tämän ajan ihailema täydellinen superihminen flippaa pahimmin juuri oppimisen saralla: Jos tärkeintä on osoittaa omaa ylivoimaisuuttaan, besserwisseröidä tai nokitella, ei oppimiselle jää sen vaatimaa keskeneräisyyden voimatilaa. Siksi huippuosaajan sijaan tulisi osata arvostaa vielä enemmän oppijaa, joka uskaltautuu koko ajan etsiskellä myös oppimattomuuden alueilla.

Mitä enemmän tietää, sitä vähemmän ymmärtää tietävänsä. Oppimisen hurma ja osaamattomuuden ymmärrys ovat moottoreita edistymiselle sekä hyvälle nöyryydelle. Jos et uskalla tunnustaa tietämättömyyttäsi, jos nuoremmat sukupolvet eivät kyseenalaista aiempiaan tai jos muka tulemme ihmisinä valmiiksi, jysäytämme maailmamme raskaasti paikalleen. Millainen olisikaan maailma, jota yksikään meistä ei tahtoisi ymmärtää enemmän ja muuttaa piirun paremmaksi?

Siksi jo tänään, hakeudu oikeisiin huoneisiin. Ei siksi, että voisit osoittaa paremmuuttasi, vaan jotta voisit oppia viisaammiltasi. Ja aina kun mahdollista, jaa anteliaasti tietämystäsi niille, jotka ovat astuneet sinun perässäsi huoneeseen.

Sillä helppoa on osata, mutta rohkeinta on oppia.

***

Kirjoitus on toteutettu yhteistyössä valtakunnallisen koulutustapahtuman Oppimisen Fiesta kanssa. Oppimisen Fiesta 1.2.-2.11.2016 Helsingissä, Finlandia-talolla.