Etusivu » Blogi » Mitä sinulle on hyvä elämä?

Mitä sinulle on hyvä elämä?

DSC_3799-2Pyydän luennoillani usein ihmisiä pohtimaan hetken ajan hiljaa suurta kysymystä: Mitä sinulle on hyvä elämä? 

Kysymys ei ole lainkaan niin helppo, kuin miltä se ensituntumalta vaikuttaa. Sen äärellä ei kuitenkaan kannata sortua mukavien asioiden luettelemiseen, vaan pysähtyä ihan toden teolla. Siihen haastan sinutkin tämän viikon Lujasti lempeä -tekstini pohjustamana.

Piirrä paperille ympyrä ja kirjoita sen sisään Hyvä elämä. Mikä sinulle on elämässäsi arvokasta?  Mitä sinun elämässäsi tulisi olla, että kokisit elämäsi olevan riittävän hyvää? Ja huomaathan, etten kehoita sinua tavoittelemaan huippuelämää tai täydellistä elämää, sillä sellaisen tavoitteleminen ei ole realistista. Hyvään elämään mahtuu myös mukaan huonoa, sillä saaminen on aina suhteessa luopumiseen.

Arvoista on puhuttu viime vuosina paljon, mutta edelleen ne jäävät sanoina kaikumaan etäisinä ja turhan juhlallisina. Siksi voi olla osuvampaa kysyä itseltään hyvän elämän äärellä, että kuka ja mikä on minulle tärkeää? Keiden kanssa koen tärkeksi elää elämääni? Mitä toivon elämässäni olevan, että kokisin sen olevan hyvää ja merkityksellistä minulle ja läheisilleni? Kirjaa siis Hyvän elämän ympärille niitä henkilöitä ja asioita, joita hyvään elämääsi sisältyy.

DSC_3804-2

Mutta sitten astutaankin askel haastavampaan. Tärkeiden asioiden kirjaaminen on vielä helppoa, mutta entä niiden suhde käyttämääsi aikaan?

On erittäin tärkeää uskaltaa myös pohtia, miten arvot näyttäytyvät ajankäytössäsi. Miten ne henkilöt ja asiat, joita tärkeimmäksi hyvän elämän ympärille listasit, näkyvät konkreettisessa ajankäytössäsi tai arkisissa teoissasi? Sanotko vain, että perhe tai parisuhde ovat tärkeitä, mutta niille ei liikene aikaasi? Tai lohkaisetko, että terveys on sinulle olennaista, muttet raivaa aikaa ja tekoja sen vaalimiseksi? Miten sinä itse näyt hyvän elämäsi tekijänä ja kokijana?

Kun Hyvä elämä alkaa sinulle vähitellen hahmottua, on aika pohtia myös tekoja. Mitä tekoja voit tehdä jo tänään ja ensi viikolla, jotka edesauttavat kohti hyvää elämää? Kehen voisit olla vaikka heti yhteydessä? Mille voisit sanoa ei? Miten elämäsi tärkeysjärjestys voisi näkyä konkreettisesti tekoina ja toimina tulevina kuukausina?

Itselleen ja elämälleen on tärkeää uskaltaa olla rehellinen. Aina se ei ole helppoa, mutta ehdottomasti vaivan arvoista. 

dsc-3809-2.jpg

Kuvat ovat kirjasta Lujasti lempeä – Mielen työkirja, joka perustuu suosittuihin tietokirjoihini Inhimillisiä kohtaamisia ja Lujasti lempeä

Muistathan myös maksuttomat Mielentila -harjoitukset, joita voit kuunnella missä tahansa hetkeksi pysähtyäksesi ja mielesi tilaa kuullaksesi. Kuunneltavat harjoitteet löytyvät täältä.