Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 8/52: Osoita arvosi teoissasi

#Mielitekoja 8/52: Osoita arvosi teoissasi

Filosofi Frank Martela kirjoitti tämän viikon Helsingin Sanomien kolumnissaan viisaasti:

Jos emme itse valitse päämääriämme, joku muu valitsee ne puolestamme. Ajaudumme tekemään muita miellyttäviä asioita, jotka tekevät vanhempamme ylpeiksi. Elämme jonkun toisen unelmaa.

Se ei ole resepti omaehtoiseen ja hyvään elämään.

dsc-3799-2.jpg

Silti yllättävän harva on aidosti pysähtynyt miettimään oman elämänsä päämääriä ja arvoja. Varaa tälle aikaa. Tee harjoituksia, joissa joudut paperille kirjoittamaan omia kiinnostuksen kohteitasi, päämääriäsi ja arvojasi.

Paperille kirjoitetut arvot ja päämäärät ovat tärkeä majakka, jotka auttavat sinua ohjautumaan kohti itsesi näköistä elämää.”

Omien arvojen pohtiminen voi kuulostaa ylevältä, mutta se kannattaa. Käytännössä arvojen pohtiminen tarkoittaa sen miettimistä, mikä on minulle elämässäni tärkeää? Kuka ja ketkä ovat minulle elämässäni tärkeitä?

Ja sitten ennen kaikkea: Miten ne näkyvät toiminnassani? Miten arvoni ilmenevät ajankäytössäni? Miten arvoni näyttäytyvät arkisissa teoissani ja valinnoissani?

Kun olet listannut sinun hyvän elämäsi arvoja, on aika pohtia, mitä teet niiden vahvistamiseksi käytännön tasolla. Jos arvosi on terveys, miten se näkyy tänään valinnoissasi? Jos arvosi ovat läheiset ihmissuhteet, miten se välittyy toisille teoissasi?

Lisää arvoista voit lukea aiemmasta HS-kolumnistani sekä Mielen työkirjasta, jossa omistin kokonaisen kuukauden arvojen hahmottamiselle. Hyvän elämän arvot -harjoituksen löydät täältä.

DSC_3782-2

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen. 

Muista myös maksuttomat Mielentila -harjoitukset, joita voit kuunnella missä tahansa hetkeksi pysähtyäksesi ja mielesi tilaa kuullaksesi. Kuunneltavat harjoitteet löytyvät täältä.