Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 46/52: Osaatko käyttää toivoa vahvimpana voimanasi?

#Mielitekoja 46/52: Osaatko käyttää toivoa vahvimpana voimanasi?

15.11.2019
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , ,

Toivo on väkevä elämän ja mielen voima.

Ihmisillä on usein kovin armottomat odotukset itseään ja elämää kohtaan, mikä osaltaan lisää riittämättömyyden ja yksinäisyyden kokemuksia. Toivon näkökulma tuo tähän helpotusta: miten löytää armollisuutta itsestä, elämästä ja tavoitteista, mutta pyrkien silti tietoisemmin kohti hyvää elämää ja vaikeista asioista toipumista. Toivo on voimaa ja taitoja, joita voi tietoisesti vahvistaa ja tukea.

Tämän viikon #mielitekona pääset tutkimaan oman toivosi pelipaikkoja. Mitkä seuraavista toivon taidoista täyttyvät jo kohdallasi ja mitä olisi tarpeen vahvistaa? Kuinka moneen kohtaan voit vastata hyvin mielin kyllä?

1. Käsitän, että hyvään elämään mahtuu myös huonoa. Mieleeni ja ihmissuhteisiini mahtuu monenlaisia tunteita, niin negatiivisia kuin positiivia. Hyväksyn monenlaiset tunteet osana kokonaisuutta.

2. Siedän itseeni ja elämään kuuluvaa keskeneräisyyttä ja riittämättömyyttä. Pyrin vaikuttamaan siellä missä pystyn, mutta kykenen taipumaan niihinkin kohtiin, jotka eivät ole omassa hallinnassani.

3. Osaan antaa apua ja haluan olla toisille hyväksi tueksi. Osaan myös itse ottaa apua vastaan ja pyytää sitä toisilta, kun koen olevani tiukoilla.

4. Käsitän, ettei kaikki tässä elämässä ole vain itsestä kiinni. On suruja ja menetyksiä, joille on vain taivuttava. Minulla on keinoja ja läheisiä, joiden avulla voin suostua surulle ja toipua kovista kokemuksista.

5. Koen toisinaan myös epätoivoa ja avuttomuutta. Osaan jakaa sitä toisten kanssa ja siedän epätoivoisuutta ja haavoittuvuutta myös muissa.

6. Tunnen oman voimani ja koen riittävän usein pystyvyyttä. Voin vaikuttaa omiin asioihini, tunteisiini ja ihmissuhteisiini kohtuullisen paljon. Luotan, että elämä kantaa, vaikkei se olekaan kontrollissani.

7. Löydän elämästäni ja ihmissuhteistani tärkeimmät kohdat, joihin haluan eniten vaikuttaa. Vaalin elämäni arvokkaimpia asioita ja ihmisiä myös ajankäytössäni ja teoissani.

8. Koen, että elämälläni on merkitystä. Voin levollisin mielin katsoa menneeseeni, elää tässä hetkessä ja pyrkiä toiveikkain mielin tulevaan.

PS. Jos kiinnostuit enemmänkin, Voimana toivo -luentokiertueeni paikkakunnat ja liput löytyvät täältä.