Etusivu » Blogi » Kohti lempeämpää perhearkea

Kohti lempeämpää perhearkea

1.11.2017
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , ,

DSC_0243.jpg

Mitä sinussa herättävät sanat lempeämpi perhearki? Onko se mahdollista ja millaisin keinoin sitä voisi rakentaa? Näitä teemoja Piltti toivoi minun pohtivan 65-vuotisen taipaleensa kunniaksi ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kirjoitin viisi lempeämpää perhearkia rakentavaa teesiä, joiden avulla voi tarkastella omaa arkeaan ja lempeyden osuutta perhe-elämän taidoissa. Juuri arkeen vaikuttaminen on hyvän elämän kannalta tärkeintä. Arkea on elämässä eniten, joten sen pohtiminen on huomattavasti ohikiitäviä juhlahetkiä olennaisempaa.

  1. Kuuntele lasta sinussa

Palaa mielessäsi omaan lapsuuteesi. Mikä siellä oli arvokkainta? Mitä jäit kaipaamaan? Vanhemmuudessamme elää aina myös oma lapsuutemme. Aikuisina emme enää muista, kuka teki soseet ja olivatko vaatteemme sävy sävyyn. Mutta sen muistamme, miltä näytimme vanhempiemme silmissä ja millaisina tulimme varmimmin rakastetuiksi. Herkkyys itseä kohtaan lisää myös herkkyyttä lasta kohtaan.

  1. Luota tavallisen taikaan

Syrjäytymisvaarassa tai kriisitilanteessa elävä lapsi hyötyy suuresti tavallisen arjen elementeistä. Sama koskee joka ikistä lasta. Rutiinit ja ennakoitavuus rakentavat perusturvaa, joka on erikoisuuksia suurempaa. Hyvään elämään tarvitaan loppujen lopuksi vain vähän: aikaa, rakkautta ja turvaa. Yhteisiä saunahetkiä, iltapala sohvan nurkassa ja pyöräretki pitkässä liekassa. Vaali väljyyttä. Sen turvissa ehtii kertoa murheensa, tasata suuttumuksensa ja kaivautua kainaloon.

  1. Kosketa ja kosketu

Fyysinen läheisyys rauhoittaa tehokkaasti ja loistava kipulääke mielen ja kehon murheisiin. Pieni sulaa sylissä, isompi rauhoittuu hartiahieronnassa. Koskaan ei saa olla liian kiire halauksille. Kosketa ohimennen, arkisesti ja lempeästi. Huolehdi myös itsestäsi: sekä lapset että vanhemmat tarvitsevat päivittäisen hellyysannoksensa.

  1. Pidä huolta – myös itsestäsi

Lapsi ei opi vain siitä, miten kohtelet häntä, vaan myös siitä, miten kohtelet itseäsi. Kun vanhempi voi hyvin, voi lapsi huokaista helpotuksesta. Kuulostele lämmöllä kuormittuneisuuttasi, säätele arjessa stressiäsi. Vanhemmallakin on rajansa ja tarpeensa. Viisas vanhempi osaa hakea apua. Ole esimerkki inhimillisestä ihmisestä, älä sankarista.

  1. Uskalla tehdä huonosti

Lempeämmän perhearjen viisautta löytyy keskinkertaisesti ja huonostikin tehdyissä asioissa. Viisas valitsee taistelunsa ja suojaa siten jaksamisensa. Riman laskeminen on tärkeä taito. Pohdi tarkoin, mikä teille on tärkeintä tehdä hyvin ja mihin haluatte keskittyä perhearjessa. Mutta mieti vähintään yhtä tarkoin, mitä kaikkea voi tietoisesti hoitaa seiskankin suorituksella. Mikä todella on tärkeää juuri nyt?

Lue ja kuuntele lisää:

– Lempeämmästä perhearjesta olivat kuuntelemassa monet perhebloggaajat, jotka kirjoittavat aiheesta keskeltä pikkulapsiperhearkea. Vanhempien välinen vertaistuki on äärimmäisen tärkeää, mitä on hienosti luvassa näiden blogien postauksissa:

– Kuuntele myös Piltin järjestämä tallennettu Facebook-live, jossa kanssani Sydänliiton viisas Kati Kuisma.

– Lujasti lempeä -tekstini vanhemman hyvinvoinnin merkityksestä löytyy täältä.

– Lujasti lempeä -tekstini omaan lapsuuteen palaamisen merkityksestä löytyy täältä.

piltti