Etusivu » Blogi » Huoli lapsista ja nuorista on sumentanut katsettamme – On uskallettava kääntää katse kohti koteja

Huoli lapsista ja nuorista on sumentanut katsettamme – On uskallettava kääntää katse kohti koteja

Kulunut viikko on ollut Vantaan kouluampumistragedian vuoksi hyvin murheellinen, eikä Suomessa liene ihmistä, jota järkyttävä uutisointi ei olisi puhututtanut.

Järkytys, pelästyminen ja turvan horjuminen houkuttelevat yksinkertaisiin selityksiin ja nopeasti vaadittuihin ratkaisuihin. Niitä ei kompleksisten asioiden äärellä kuitenkaan ole. On jaksettava sietää epävarmuutta ja sitäkin, etteivät tapahtuman kaikki yksityiskohdat edes kuulu kaikille. On luotettava siihen, että suuri määrä osaavia ammattilaisia selvittää ja hoitaa asiaa koko ajan.

Samaan aikaan on painettava napakasti jarrua. Rauhoittuminen ja turvan luominen sekä arjen jatkuminen ovat kaikkein väkevintä lääkettä epävakautta aiheuttavassa tilanteessa. Siinä kodit ovat ehdottomassa ykkösasemassa.

Siksi onkin käännettävä katse kotia kohti. Koti on se, josta saa turvaa. Koti on ihminen, jonka puoleen voi kääntyä. Koti on syli, johon voi painautua tiukkaan halaukseen.

Nyt tarvitaan vahvaa ja lujaa vanhemmuutta, joka vakauttaa lasten turvaa. Kolumnillani tahdon sanoa teille tuhansille tavallisille vanhemmille, että te itse olette nyt parasta, mitä lapsenne voi saada.

Olen jo työni puolesta hyvin tietoinen siitä, ettei koti ole kaikille lapsille turvallisin paikka. Osan lapsista on käännyttävä ennemminkin kodista poispäin turvaa etsiessään. Kännykästäkään ei ole yhdenkään lapsen kodiksi. Suurimmalla osalla on kuitenkin kotona tai lähipiirissä turvallisia aikuisia, joiden tavallinen tuki on sekä arjessa että kriiseissä kaikkein arvokkainta. Sitä emme saa unohtaa, vaan muistaa pitää myös itse suuressa arvossa.

Sinä äiti, isä, mummi, ukki, kummi, täti, setä, eno, opettaja, ohjaaja – lapsen ja nuoren lähellä oleva tuttu ja turvallinen aikuinen. Lue uusin kolumnini ja luota siihen, että sinä olet merkittävä tekijä lapsen pienessä suuressa maailmassa.

Meidän on lujasti uskottava tavallisiin aikuisiin, lastemme tähden. Silloinkin, kun oma uskomme siihen tahtoo horjua.

Kolumnini on maksutta luettavissa täältä.