Etusivu » Blogi » #kirjaperjantai katsoo ja kuulee armollisesti naisen kehoa

#kirjaperjantai katsoo ja kuulee armollisesti naisen kehoa

1.12.2017
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

DSC_0182

”Yritin uimahallin pukuhuoneessa vetää seksittömän urheilu-uikkarin päälleni mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti. Ei kovin helppo tehtävä 178-senttiselle naisella. Häpeä on suuri, sillä en ole vieläkään täysin sinut alastoman tai puolialastoman kehoni kanssa. — Onneksi aloin häpeästä huolimatta uskaltautua uimahallin pukuhuoneeseen muutama vuosi sitten yhä useammin. Nopeasti tajusin, että en ole mikään kummajainen, vaan tavallinen suomalainen nainen.” – Aino-Kuutamo

Hanna Kinnusen ja Aino-Kuutamo Uusitorpan kirja Valtavan ihana (Otava, 2017) katsoo suoraan ja avoimesti kohti naisen kehoa ja kehollisuutta. Eikä vain tyydy katsomaan, vaan ennen kaikkea kuuntelemaan. Ja sitä tässä kohtuuttomien ulkonäköihanteiden kyllästämässä maailmassa todella tarvitaan.

Kuten valtavan moni muukin nainen, niin myös kirjan kirjoittajat ovat saaneet etsiä armollisuutta ja kunnioitusta omaa kehoon kohtaan pitkien ja mutkaisten polkujen kautta. Kirjan kirjoittajat kertovat yhteensä laihduttaneensa elämänsä aikana tavoitteellisesti lähes 200 kiloa. Sekä saatuihin että menetettyihin kiloihin ja kehon muotoihin on liittynyt lukuisia kyyneleitä, ilon ja tuskan hetkiä, tyytyväisyyttä ja riittämättömyyden repivyyttä.

”Kehomme on niin iso osa ihmisyyttä, että sen vaalimista ei saa unohtaa. Kaikki kokemuksemme tuntuvat ja näkyvät kropassamme. Siksi armollinen suhtautuminen itseemme on elintärkeää.”

Kirja vie naislukijansa väistelemättä kehon äärelle monista eri näkökulmista käsin. Kirjoittavat uskaltavat rohkeasti jakaa oman kehohistoriansa kipupisteitä, mutta onneksi myös monia hyviä hetkiä kehon äärellä. Se on erityisen tärkeää siksi, että usein yleisessä keskustelussa tuntuu, ettei tavalliseen naiskehoon ikään kuin saisi olla tyytyväinen, vaan sitä pitäisi jatkuvasti jalostaa, projektoida ja kurittaa. Kirjoittajien antama rohkea vertaistuki on olennainen osa kirjaa, mutta iloitsin suuresti myös siitä, että he tekivät kehollisuuden teemaan liittyvää taustatyötä ja haastattelivat kirjaan monia asiantuntijoita, joiden joukkoon sain kuulua.

valtavan-ihanaKehoa hahmotetaan edelleen ylettömän ulkokohtaisesti: peilin ja katseen kautta. Niin aikuisen naisen kuin kasvavan tytön olisi kuitenkin tärkeämpää kääntää katse enemmän sisäänpäin keskittyen ennen kaikkea siihen, miltä oma keho tuntuu, kuin siihen, miltä se näyttää. Onko vaatteessa hyvä olla? Tuottaako syömäni ruoka minulle hyvää oloa vai nälkää tai ylensyönnin tunnetta? Pidänkö kehostani enemmän huolta vai pidänkö sille enemmän kuria? Mikä tuottaa kehossani nautintoa, voimaa ja mielihyvää?

 ”Tämän kirjan tavoite on yhdistää kehonsa kanssa kamppailevat naiset. Jokainen meistä on ihana, mutta usein unohdamme sen. Tuhlaamme turhaan aikaa itsemme soimaamiseen, vaikka voisimme keskittyä elämästä nauttimiseen. ”

Suosittelen Valtavan ihana –kirjaa lämpimästi jokaiselle kehonsa kanssa sopua etsivälle naiselle, mutta erityisesti suuria kehomuutoksia kokeville äideille ja nuorille kasvaville naisille. Armollisuus ei ole löperyyttä, vaan sitä, että uskaltaa välittää, eikä vain vaatia.

 

Lisää aiheesta:

Ylen Vaakakapina

Syömisen ongelmat voivat olla sydämen nälkää

Aiempi Lujasti lempeä -blogini: Moni ahdistuu somen ja median hehkutuskuvien virrassa – Kuvat saavat täydellisyyden tuntumaan tavalliselta

Tietoa syömishäiriöistä: Syömishäiriöliitto SYLI ry

* Kursivoidut tekstit ovat suoria lainauksia kirjasta Valtavan ihana.