Etusivu » Blogi » Hienoinkaan laite ei voi korvata toista ihmistä, joka osaa asettua vierelle, katsoa ystävällisesti silmiin ja tarttua lämpimästi kädestä

Hienoinkaan laite ei voi korvata toista ihmistä, joka osaa asettua vierelle, katsoa ystävällisesti silmiin ja tarttua lämpimästi kädestä

Nimetön suunn.malli-2.png

Muistele hetki edellistä kertaa, jolloin olet ollut lääkärissä hankalan vaivasi kanssa. Tai hetkeä, jolloin työpaikallasi myllersivät muutokset ja asemasi oli uhattuna. Tai muistele tilannetta, jossa huolet valtasivat mielesi ja uskaltauduit avautua ystävillesi.

Hädän, muutosten ja ongelmien keskellä tarvitsevuus toisia ihmisiä kohtaan voimistuu niin lapsella kuin aikuisella. Silloin jokainen meistä kaipaa toisen antamaa turvaa ja rauhoitusta, jotta voi jatkaa tyynemmin matkaa. Ihmistä, joka malttaa asettua rinnalle, ei ylä- tai alapuolelle.

Ihmisenä ihmiselle.

Kyse on lopulta aika pienistä asioista: pysähtymisestä toisen äärelle, kuulemisesta miten toinen tilanteen kokee, hymystä, kosketuksesta olkapäälle ja hetkessä välitetystä lämmöstä.

Tämän viikon Lujasti lempeä -tekstini käsittelee inhimillisen kohtaamisen merkitystä hoitotilanteissa, mutta myös muissa elämän myllertävissä hetkissä. Valtavan usein lähestymme toisiamme tiedolla ja järjellä, vaikka juuri inhimillisyyden osoittaminen auttaisi sietämään hankaluutta tai sopeutumaan väistämättömään muutokseen. Niin töissä, koulussa, sairaalassa kuin kotona.

Asiaa on tutkittu paljon. Ihminen kaipaa aina ihmistä, siksi sitä ei voi uhata hienoinkaan laite tai briljanteinkaan tekoäly. Mutta juuri siksi inhimillisen ja myötätuntoisen kohtaamisen taito on sitäkin tärkeämpää nyt ja tulevaisuudessa. Sitä taitamalla voi erottautua hyvä edellä.

Tekstiä varten haastattelin kahta rakasta ystävääni, jotka molemmat toimivat myös Inhimillisiä kohtaamisia -kirjani esilukijoina ja kommentaattoreina. Lämmin kiitos HYKS:n nuorisopsykiatrian ylilääkäri Laura Suomalainen ja myötätuntoa tutkinut professori Anne Birgitta Pessi.

Lue koko teksti Helsingin Sanomien verkkosivuilta ja seuraa blogiani Facebookin välityksellä.