Etusivu » Blogi » Katseella kohti syvempää yhteyttä

Katseella kohti syvempää yhteyttä

17.4.2015
Maaret Kallio

Avainsanat:
,

IMG_9814Tämän viikon Ensitreffit Alttarilla -jaksossa pysähdyn kunkin parin kanssa tutkimaan tämän vaiheen tilannetta ja oloja. Vastaanotollani parit tekevät myös katseharjoituksen, jonka tarkoituksena on pysähtyä syvään katseyhteyteen toisen kanssa. Kyseessä ei suinkaan ole lapsuusaikojen tuijotuskisat tai pokkapelit, vaan jotain hyvin muuta. Mistä siis on kyse?

Toisen silmiin katsominen on hyvin intiimiä, paljastavaa ja herkkää. Katseen voima on suuri. Hävetessä katse käännetään pois, flirttaillessa katsetta pidennetään, mutta yhtä lailla katseella voi sulkea toisia ulkopuolelle tai ilmaista rauhoittavaa hyväksyntää.

Katseesta on liiankin helppoa kääntyä pois, kun alkaa tuntua siltä, että paljastuu liikaa toiselle. Juuri siksi katseen voima on suuri – etenkin silloin, kun siihen saa hyväksyvästi pysähtyä. Ihminen reagoi katseettomuuteen aina voimakkaasti, kuten alla olevasta videosta äidin ja pienen lapsen kontaktissa voi huomata:

Still Face Experiment

Tämän viikon jaksossa parit pysähtyvät katsomaan toisiaan kahden minuutin ajaksi. Harjoituksen tarkoituksena on kuulostella omia oloja toisen katseen alla sekä sitä, miltä tuntuu katsoa toista silmiin pitkään pysähtyen. Katseminuuttien aikana on tarkoitus havainnoida myös omia mielenliikkeitään mielenkiinnolla: tekeekö mieleni kääntyä pois, herääkö minussa liikutusta, suojelusta, lämpöä vai pelkoa, epävarmuutta, epäilystä, ärsytystä – ja miksi? Joka tapauksessa pitkä katse virittää intiimiä yhteyttä, kuten näistä neliminuuttisissa katseista voi nähdä:

Here’s What Happened After 6 Couples Were Asked to Look Into Each Other’s Eyes For 4 Minutes

Katseiden minuuteissa syntyy yhteys, jota on vaikea tavoittaa arjen kiireissä tai pelkäävissä poiskääntymisissä. Mikset siis käyttäisi oman kumppanisi kanssa kahta minuuttia yhdessä, toinen toistenne silmiin katsoen?

Laittakaa kello soimaan ajan päättymisen merkiksi. Sitten istukaa vastakkain ja pysykää toistenne katseessa, katsoen ja katsotuksi tullen. Kahden minuutin jälkeen jakakaa tunteitanne, tuntemuksianne ja ajatuksianne. Kokeilemisen arvoista vaikka viikoittain?