Etusivu » Blogi » Inhimillisiä kohtaamisia itsen, toisen ja elämän äärellä – jottemme koskaan jäisi ja jättäisi yksin

Inhimillisiä kohtaamisia itsen, toisen ja elämän äärellä – jottemme koskaan jäisi ja jättäisi yksin

Ajassamme on noussut yhä keskeisemmäksi tehokkuus, kiire, teknologia ja ihmisen korvaavat välineet. Erilaiset laitteet tuntuvat kasvaneen monen käsiin, mutta yhtä lailla moni pelkää, että robotit syövät ihmisen työn ja paikan yhteiskunnassa ja ihmissuhteissa. Ihmisarvo on tällä hetkellä  liiaksi sidottu pystymiseen, kestämiseen, tehokkuuteen ja täydellisyyteen. Millaisen tilan se jättää inhimillisyyden potentiaalille ja armollisuudelle meissä?

Suomessa kärsitään monenlaisesta kohtaamisvajeesta, jota pyritään täyttämään kummallisin keinoin. Mutta jos syvää, aitoa ja inhimillistä kohtaamista ei todella tapahdu, ei mikään muutu kaikesta yltäkylläisyydestä, materiasta tai teknisestä hienoudesta huolimatta. Hienoimmissakin olosuhteissa voi kaikua kipeä tyhjyyden tunne. Tulenko nähdyksi, olemassa olevaksi ja kohdatuksi – itse itselleni ja toisille?

kansi_näyttöSiksi halusin syventyä tulevan kirjani kanssa kohtaamisen äärelle. Inhimillisiä kohtaamisia -kirjassani vien lukijaa lempeästi ja hyvin konkreettisesti kohti
inhimillisempää ja myötätuntoisempaa kohtaamista sekä itsen että toisten kanssa.

Kirjassani luon voimakkaan näkymän sille, millaisissa olosuhteissa ja mielentilassa kohtaaminen todella edes on mahdollista. Aito tyyneys, tunnekyvykkyys ja vahva läsnäolemisen taito luovat mahdollisuuksia saada yhteys omaan mieleen ja toiseen ihmiseen. Kirjan keskiössä on armollisuus ja myötätuntoisuus itseä kohtaan. Miten voisi olla itselle enemmän viisaan ystävän kaltainen? Mikä mieleemme vaikuttaa ja miten sen kanssa voisi työskennellä rauhoittaen, aktivoiden ja lohduttaen?  Miten vaalia sekä herkkyyttä että sinnikkyyttä samassa mielessä?

Ihmissuhteilla on elämässämme valtava merkitys hyvinvoinnin ja onnellisuuden näkökulmista. Siksi kirjani pureutuu konkreettisesti myös siihen, miten voimme itse luoda aidompia ja viisaampia kohtaamisia toisten kanssa. Miten voimme signaloida turvallisuutta, emmekä vaaraa toiselle, jotta kohtaaminen onnistuu? Ja mitä todella on inhimillinen kohtaaminen, jossa ihminen on läsnä itselle ja toiselle kokonaisena, vajavaisena, inhimillisenä ihmisenä? Ja miksi se on niin vaikeaa monelle meistä?

Vain itsensä inhimillisesti kohtaava ihminen kykenee laskeutumaan aidosti myös toisen ihmisen äärelle. Silloin voi olla rinnalla kulkeva ihminen itselleen ja toiselle saaden läheisyyttä, lämpöä ja voimaa.

Lähdetkö mukaani kohti inhimillisempää ja kohtaavampaa Suomea? Jotta osaisimme olla itse itsellemme ja toinen toisillemme enemmän ihmisiä.

***
Inhimillisiä kohtaamisia (WSOY) julkaistaan syyskuussa 2017. Tee ennakkotilaus kirjasta täältä.