Etusivu » Blogi » Mielenterveys on terveyttä

Mielenterveys on terveyttä

💚 Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää, jolloin toivon meidän muistavan mielenterveyden olevan ennen kaikkea terveyttä. Siihen tulee suhtautua sopivan kevyesti ja riittävän vakavasti, eikä kumpaakaan liian vähän.

Puhumme nykyisin paljon mielenterveydestä, mutta pitkälti ongelmista ja sairauksista käsin, kielteisiä näkökulmia painottaen. Mielenterveydestä ei tule mieleen terveys vaan sairaus. Kriisit, häiriöt, traumat ja lääkitykset ovat tärkeitä teemoja, mutta vain osa mielenterveyden laaja-alaisuutta.

🙏 Kaipaan puhetta ja ymmärrystä mielenterveydestä, joka ei ole aina jollain tavoin häiriintynyttä, kriisiytynyttä tai loputtoman muutoksen tarpeessa. Kaipaan suurempaa sietokykyä erilaisten ihmisten ja mielen variaatioissa. Kaipaan armollisuutta ja suhteellisuudentajua ymmärtää, ettei kaikessa ole kysymys ongelmasta, vaan inhimillisestä elämästä, johon kuuluvat surut, vaikeat ajat, ahdistuskin, kasvu ja keskeneräisyys.

💚 Hyväkään mielenterveys ei ole ainaista onnea, huippuasennetta tai menestymisen suoraa. Se on rauhaa tavallisuudessa, hankauksissa ja ainutlaatuisuudessa. Kykyä nauttia elämästä, helliä hyvää itsessä ja toisissa, taitoa levätä ja ponnistella, liittyä toisiin ja olla itsekseen. Vahvuutta kantaa vastuuta ja nöyryyttä pyytää anteeksi.

Kaipaan myönteistä mielenterveyttä, joka on yhteinen ja arkinen asia. Ihmisenä ihmiselle olemista, eikä inhimillisyyden ulkoistamista terapiahuoneisiin.

❤️ Samalla on suhtauduttava riittävän vakavasti mielenterveysongelmiin. Niin vakavasti, ettemme kutsu lapsuudentraumaksi sitä, kun äiti on vähän kiukkuinen tai masennukseksi sitä, kun kaikki unelmamme eivät heti toteudu. Niin vakavasti, ettemme väitä jokaisen tarvitsevan psykoterapiaa, kuten jokainen ei tarvitse sydäntahdistintakaan, vaikka omaa sydämen. Niin vakavasti, että turvallista ammattiapua todella myös saa, kun sitä tarvitsee.

💚 Minä kaipaan puhetta inhimillisyydestä ja suorituspaineiden kohtuuttomuudesta. Kaipaan kapinaa täydellisyydelle ja turvaa tavallisuudelle. Rauhaa olla monenlainen, saaden tukea ja antaen sitä.

Ja kykyä katsoa toisiin ja kohti maailmaa, jolloin omakin mieli piirtyy viisaammin.