Etusivu » Blogi » Vuoden vaihtuessa on hyvä hetki pohtia opittua ja tulevaisuuden toiveita

Vuoden vaihtuessa on hyvä hetki pohtia opittua ja tulevaisuuden toiveita

30.12.2017
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

Vuosi 2017 on laskemassa päätään historiaan.
Samalla uusi vuosi 2018 alkaa tehdä nousuaan.

DSC_1301-2

Vuoden päättyminen ja uuden alkaminen on kautta aikain ollut itselleni tiiviin pohdinnan aikaa. En ole juurikaan innostunut uuden vuoden katteettomista superlupauksista, mutta menneen vuoden pohtiminen ja siitä oppiminen on tärkeä osa koko elämän arviointia ja oikealla suunnalla pysymistä. Samoja keskusteluita kannattaa käydä myös pariskuntana ja kokonaisena perheenä. Vuosikeskusteluihin voivat lapsetkin pienimmästä suurimpaan hyvin osallistua: Kenelle kulunut vuosi mitäkin antoi, mistä on kiitollinen ja mitä erityisen hyvää kukin koki. Hyvän lisäksi on tärkeää katsella rehellisesti myös taakse jäävän vuoden varjopuolia: mikä oli vaikeaa, missä tuli mokattua ja mistä voisi oppia.

Virheet eivät ole ratkaisevia, mutta oppimattomuus on.

Kun katse alkaa kääntyä kohti uutta vuotta, koen olennaiseksi pohtia ajoissa myös sen suuntaviivoja. Mitä haluan jatkaa, mikä on toiminut? Missä haluan vaihtaa suuntaa? Keiden kanssa on hyvä olla enemmän ja keiden vähemmän?

Ja ennen kaikkea: elänkö arvojeni mukaista elämää ja miten se näkyy ajankäytössäni ja valinnoissani?

Toivottavasti tämän vuoden viimeisenä viikonloppuna sinullakin on aikaa pohtia mennyttä ja katsella rehellisesti tulevaa. Hyvä elämä on sitä, ettei aikaa ajattele olevan loputtomiin, vaan sitä arvostaa ennen kaikkea juuri tässä ja nyt. Sanoin, valinnoin ja aktiivisin teoin.

Eikä se suinkaan aina ole helppoa. Ei inhimillinen ja aito ihmiselämä ole. Mutta antoisaa, syvää ja hyvää varmasti.

Vuoden ensimmäinen Lujasti lempeä -blogitekstinikin tulee liikkumaan näissä teemoissa, mutta sen tiimoilta palaan vasta ensi viikon loppupuolella. Sitä ennen toivotan sinulle valoisaa ja toiveikasta uuden vuoden alkua

Maaret