Etusivu » Blogi » Jaksatko sinnitellä hetken vai syöksytkö suinpäin sähköpostin kimppuun? Harkinnan taidolla voi vaalia hyvää elämää

Jaksatko sinnitellä hetken vai syöksytkö suinpäin sähköpostin kimppuun? Harkinnan taidolla voi vaalia hyvää elämää

DSC_0789-2

Pyrin toimimaan samoin tavoin sekä tavattoman ärsyttävän tekstiviestin että huikean innostavan sähköpostin äärellä.

Pitämään taukoa. Nostamaan sormet näppäimistöltä.
Viivyttelemään. Hengähtämään. Painamaan pausea mielessäni.

Mutta miksi ihmeessä? Eikö olisi tärkeää heti reagoida? Saada hommat nopeasti eteenpäin ja kuunnella ensimmäistä tunnetta?

Taito viivytellä halujaan, ihmetellä tunteitaan ja katsella toimintaansa on äärettömän tärkeä hyvän elämän ja hyvien ihmissuhteiden kannalta. Harkinta ja viivyttely ovat monella mielen taitoina kuitenkin varsin hukassa tällä hetkellä. Nopeaan reagointiin yllyttää sekä oma mieli että ulkoinen ympäristö. Puhelin piippaa ilmoitusta toisensa perään houkutellen keskeyttämään toimintaa ja ajattelua jatkuvasti. Tunteisiin reagoidaan toiminnalla liian nopeasti malttamatta odottaa, mitä mieli ja ajatukset tuottavat voimakkaimman tunteen laannuttua.

Viivyttely on kuitenkin viisaan mielen taito.

Se tarkoittaa ennen kaikkea kykyä katsella ajatuksiaan, tuntea tunteitaan vailla toimintaan ryntäämistä ja ihmetellä toimintansa tarkoituksia. Kun omaa mieltä, sen tuulahduksia ja villejä toimintahaluja osaa etäämmältä tarkastella ja kuulostella, kykenee valitsemaan toimintaa, joka todella vastaa omia arvoja ja niitä suuntia, joihin elämäänsä tahtoo kuljettaa. Ottamaan puheeksi vaikeitakin asioita, jotka nopealla hetkellä tahtoisi väistää. Sinnitellä mielihalujensa kanssa, jotka vievät kauemmaksi tärkeimmistä asioista.

Malttaa mielensä hetkelliset halut ja keskittyä olennaiseen.

Siksi siis pyrin vetämään syvään henkeä erilaisten tunteiden ja hetken halujen äärellä. Kyetäkseni palauttamaan ajattelevan mieleni nopeasti reagoivan tunteeni rinnalle. Voidakseni tehdä valintoja, jotka ovat kestäviä pidempään, kuin vain tässä hetkessä.

Tällä kertaa kirjoitin siis harkinnan hienosta taidosta.

Ettet vain säntäilisi sähköpostin, somen ja totuttujen tapojen orjana, vaan harkitsisit viisaammin toimintasi.

Lue uusin Lujasti lempeä -blogitekstini Helsingin Sanomien verkkosivuilta tai blogin FB-sivujen kautta.