Etusivu » Blogi » Harkitsevaa itsehillintää voi ja kannattaa vahvistaa

Harkitsevaa itsehillintää voi ja kannattaa vahvistaa

Tämän viikon Lujasti lempeä -tekstini käsitteli harkinnan hukattua taitoa. Sitä, että malttaa mielensä, osaa purra hammasta ja tarvittaessa nukkua yön yli. Sitä, ettei sinkoile monenlaisten mielihalujensa ja ulkoisten ärsykkeiden orjana, vaan kykenee viisaammin johtamaan toimintaansa.

Kyky sinnitellä mielihalujensa äärellä on tärkeä taito, jonka avulla voi tavoittaa tasapainoisempaa ja mielekkäämpää elämää, joka todella vastaa omia arvoja. Kyky johtaa omaa toimintaansa ja tehdä tietoisia valintoja ovat viisaan mielen ytimessä. Sen vuoksi olen käsitellyt aihetta syvästi kirjassani Inhimillisiä kohtaamisia. Harkinnan hienous on niin tärkeä mielen taito, että se sai jopa oman kuukautensa myös Mielen työkirjassani.

Moni otti blogini kommenteissa puheeksi myös tämän ajan yltiökiihdyttävän hengen ja erilaisten laitteiden ärsykkeiden määrän suurena haasteena mielenrauhalle. Kommentointi osui suoraan ytimeen. Ei ole olennaista vaikuttaa vain omaan mieleensä, vaan myös toimintaympäristöön, jossa mieli toimii. 

Tilannetta voisi verrata laihduttajaan. Jokainen on kuullut neuvon siitä, ettei laihduttajan kannata hankkia kotia täyteen herkkuja. Heikolla hetkellä kaapeissa lojuvat keksipaketit ovat liian vaikeita vastustaa.

Yhtä lailla mieltä voi auttaa voimaan paremmin ja luoda ympäristöä, jossa se kuormittuu vähemmän. Esimerkiksi ulkoisten ärsykkeiden luomaa keskeytysten määrää voi tietoisesti vähentää, kuten Hesarin artikkelissa tällä viikolla viisaasti todettiin. Aivotutkija Minna Huotilainen kehotti artikkelissa tarkastelemaan keskeytysten määrää ja rajoittamaan niitä tietoisesti. Suosittelen myös asentamaan puhelimeen maksuttoman applikaation, jonka avulla pääset kurkistamaan puhelimella käyttämäsi ajan määrää ja puhelimeen tarttumisen kertoja päivän aikana.

DSC_2088-2

Liian moni taipuu toteamaan, että olen vain tällainen tai mulla on aina ollut huono harkinta- ja keskittymiskyky. Todellisuudessa varsin harvoin ajaudumme erilaisiin tilanteisiin tai tekoihin. Luonteenpiirteet eivät riitä selittämään aikuisen ihmisen toimintaa. Omaa toimintaa voi opetella hiljalleen muuttamaan aloittaen havainnoimalla ja ymmärtämällä sitä. Hyvät uutiset ovat siinä, että sekä harkinnan että itsehillinnän taitoa voi harjoitella ja siten vahvistaa kykyä johtaa omaa toimintaansa.

Harkitumpi toiminta ei aina ole suinkaan helppoa eikä mukavaa, mutta useimmin se kuljettaa meitä kohti itsellemme arvokkaampaa ja merkityksellisempää elämää. Emme silloin ampaise liikkeelle ulkoisten ärsykkeiden tai mielihalujemme ajamina hetken mielijohteesta, vaan kykenemme valitsemaan toimintamme viisaammin ja syvempiä arvojamme kunnioittaen. Sitä kautta voi saada vahvemmin tuntumaa aitoon ja syvempään elämään, jolloin tuntuu saavan enemmän aikaan ja kulkevan siihen suuntaan, jonka itse kokee merkittäväksi.

DSC_2080-2

Haluatko harjoitella mielen pause-taitoa? Apunasi voit kuunnella tekemiäni maksuttomia Mielen tila -harjoituksia. Niiden avulla voit pysähtyä mielesi äärelle missä vain ja milloin vain.