Etusivu » Blogi » Minä, minä, minä! Yksilöllisyyden korostaminen on mennyt liiallisuuksiin, ja se syö sekä yhteistä hyvää että yksilön hyvinvointia

Minä, minä, minä! Yksilöllisyyden korostaminen on mennyt liiallisuuksiin, ja se syö sekä yhteistä hyvää että yksilön hyvinvointia

”Haluan elää vain minunnäköistä elämää! Ja tehdä vain niitä asioita ja olla niiden ihmisten kanssa, jotka tuntuvat juuri minusta hyvältä!”

Tätä näkemystä ovat monet lehdet ja ihmiset toitottaneet viime vuodet. Olemme länsimaissa valtavan yksilökeskeisiä, ajoittain liiankin. Sekä kulttuurissamme että ajassamme vielä erityisesti korostuu jokaisen ainutlaatuisuus, yksilöllisyys ja oman osaamisen, elämän ja tahdon voima. Kaikella tällä on toki puolensa ja paikkansa. On hyvin tärkeää ymmärtää itseään, linjata omia näkemyksiään ja pitää rajojaan.

Mutta on asiassa yksi suuri muttakin.

DSC_2472-2

Kun yksilöllisyyden ylistys nousee liian suureen mittaansa, se alkaa kääntyä jopa yksilön haitaksi. Kun oma näkökulma ja ihmeellisyys korostuu kohtuuttomasti, se survoo alleen herkästi toisten hyvän, joustamisen olennaisen taidon ja kyvyn katsoa maailmaa toisen ihmisen silmin.

Kun fokuksessa on aina vain minä, minä ja minä, ei jää tilaa toisille, yhteiselle hyvälle ja ennen kaikkea kohtaamisille.

Ihminen on niin voimakkaasti laumaeläin ja sosiaalisesti toisille virittynyt, että liika yksilöllisyyden ylistys sotii monin tavoin ihmisyyttä ja inhimillisyyttä vastaan. Siksi meidän aikuisten on äärimmäisen tärkeää opettaa omalla esimerkillämme hyväntahtoisuutta, auttamishalua ja joustamisen kykyä. Siksi lapsenkin on olennaista oppia pienestä pitäen ymmärtämään oman ihmeellisyyteensä rinnalla toisten ihmisten loputon ihmeellisyys.

On tärkeämpää pohtia sitä, mitä minä voin antaa maailmalle, kuin sitä, mitä maailma voi antaa minulle.

Vanhana kuorolaulajana uskallan väittää, että yhteinen soljuva sointi on aina yksilön kirkkaintakin sooloa tärkeämpi asia. Lämmin kiitokseni pitkästä ja syvällisestä haastattelusta varhaiskasvatuksen professori Nina Sajaniemelle!

Lue uusin Lujasti lempeä -blogini teksti Helsingin Sanomien sivuilta tai seuraa blogia Facebook-sivujen kautta.