Etusivu » Blogi » Kuuntele mielelläsi

Kuuntele mielelläsi

DSC_3568-2

Luentojeni jälkeen on alkanut toistua sama hauska ilmiö: joku tulee kertomaan, kuinka on viettänyt aikaa kanssani juoksulenkillä, metsäkävelyillä koiran kanssa, pitkillä automatkoilla tai illalla sängyssä unta odotellessa. Kyse on tietenkin tietokirjoistani, jotka olen itse lukenut äänikirjoiksi.

Kuunneltavat sisällöt ovat vetäneet myös minua puoleeni. Pitkillä luentomatkoilla laitan mielelläni auton kajareihin tai junassa luureihin puhetta, jossa pohditaan viisaasti lempiaiheitani, eli mieltä ja ihmissuhteita. Muita kuunnellessa ehtii havainnoida omiakin näkökulmia, oppia uutta ja päästä lähemmäksi ihmistä. Näistä kuuntelulöydöistäni saattaa hyötyä joku muukin, minkä vuoksi listasin viime aikoina kuuntelemiani aarteita sinunkin tutkittavaksi:

Tiedeykkönen on yksi suosikeistani, muttei mitään kevyttä kuunneltavaa, vaan tuhtia asiaa kovin asiantuntijoin. Suosikkijaksoni käsittelevät muun muassa palautumisen ja kuormittumisen tasapainoa arjessa sekä psykologian professori Markku Ojasen mielenkiintoinen haastattelu paljon puhutusta onnellisuudesta. Onnellisuuteen liittyy paljon harhaluuloja (ja jopa asiaa vaikeuttavaa opastusta!), joten tutkittu tieto asiasta vie enemmän onnellisuuden äärelle.

Aivotaidot ovat olleet kova sana viime vuosina, eikä kuuma aihe ole taatusti jäähtymään päin. Aivoasiaa käsitellään kiinnostavasti monessakin haastattelussa, joista mukaan poimin aivotutkija Minna Huotilaisen haastattelun Mistä aivot tykkäävät ja mistä ei? sekä neuropsykologien kiehtova haastattelu aivotaitojen merkityksestä elämänhallinnassa ja ihmissuhteissa.

Miksi emme elä arvojemme mukaisesti? Sari Valton ohjelmissa on hienoja aiheita ja viisaita asiantuntijoita. Tässä jaksossa mukana on Joustava mieli -tietokirjoistaan tunnettu psykologi, psykoterapeutti Arto Pietikäinen, joka hienosti avaa sitä, miksi elämän arvoista on vielä helppoa puhua, mutta ei suinkaan yhtä helppoa toimia niiden mukaisesti.

Pitäkää huolta toisistanne! Tiina Lundbergin haastattelussa Ylellä käsitellään parisuhteen vahvuuksia ja kielteisen vuorovaikutuskehän purkamista. Toinen haastateltavista on ystäväni, paripsykoterapeutti Hanna Pinomaa, joka on tunnekeskeisen pariterapian ehdoton kärkikouluttaja ja lämmin, viisas nainen.

Tuija Pehkonen haastattelee omassa Yle Puheen keskusteluohjelmassaan syvästi tunnin ajan kutakin vierastaan. Pääsin valloittavan Tuijan haastateltavaksi ja tunnin aikana puhuimme avoimesti työstäni, urapolustani ja julkisuuden moninaisuudesta. Harvoin pyyhin kyyneleitä haastattelun aikana, mutta niin kävi, kun Tuija soitti kahdelle ystävälleni, joiden puhelut kuullaan haastattelun aikana. Kuuntele myös muita jaksoja, esimerkiksi Esa Saarisen ja Henkka Hyppösen haastattelut ovat olleet omia suosikkejani!

Kuuntelen eniten asiantuntijahaastatteluita, mutta erään ajomatkan aikana uppouduin kuuntelemaan Valeäiti-bloggarin vallan mainiota podcastia pitkästä parisuhteesta.  Mukana olivat myös Mamma rimpuilee – ja Nakit ja mutsi -blogien hersyvät kirjoittajat. Tästä jaksosta voi moni saada vertaistukea ja rempseän realistista näkemystä pitkän parisuhteen arjen onnellisuuteen. Ja vakavasti ottaen, podcastissa nousee monta tutkitusti tärkeää näkökulmaakin esille, joita käsittelen myös Osmo Kontulan kanssa kirjoittamassani kirjassa Happy End ja suosituilla Rakkausviikonlopuilla Hangossa.

Omat arvot luovat työbrändin. Lähiömutsi -blogia kirjoittava Hanne Valtari tekee kiinnostavia Unelmaduunarit- podcasteja kollegansa Satu Rämön kanssa, ja erään kerran pääsin vieraaksi minäkin. Hannen haastattelun fokuksessa oli oman työn tekeminen arvopohjaisin perustein ja hieman kaihtamanikin aihe: brändit. Haastattelu on äänitetty yhteisellä World Visionin matkallamme Kambodzassa heinäsirkkojen sirittäessä illan hämärässä. Kannattaa kuunnella myös lempeän Jani Toivolan jakso.

Lopuksi vielä paluu äänikirjojen maailmaan. Omat kirjani (Lujasti lempeä, Mielen työkirja ja Inhimillisiä kohtaamisia) löytyvät siis myös lukeminani äänikirjoina. Bookbeat tarjoaa uusille kuuntelijoille kuukauden ilmaisen kuuntelujakson äänikirjojen parissa koodilla maaretkallio. Alekoodilla saa kokeilla BookBeatia kuukauden ajan maksutta normaalin kahden viikon sijaan. Koodi on voimassa 31.8. asti ja vain uusille BookBeat-asiakkaille.

Ja jos haluat vain hengähtää hetkeksi, niin muistathan tekemäni maksuttomat Mielentila-harjoitteet, joiden pariin voit uppoutua milloin tahansa ja missä tahansa rauhoittumisen, pysähtymisen ja läsnäolon vahvistamiseksi.

DSC_3562-2