Etusivu » Blogi » "Tapa ittes" on yksi tavallisimmista verkkovihaa tihkuvista kommenteista, joita saa useampi nuori kuin uskommekaan

"Tapa ittes" on yksi tavallisimmista verkkovihaa tihkuvista kommenteista, joita saa useampi nuori kuin uskommekaan

DSC_5787-2

”Tapa ittes.
Oot läski. Hyödytön. Homo. Lauta. Säälittävä.
Sun pitäis treenata sun persettä.
Pitäiskö sun hoitaa sun ihoa, kun se on noin rupinen?
V***n tikku, huora, keppi.”

Nämä ovat suoria lainauksia Elisan teettämästä verkkohäirintää ja -kiusaamista koskevasta tutkimuksesta, johon vastasi 617 nuorta. Nuorten saamista satuttavista sanoista ja kommenteista, jotka olivat usein tappokehoituksia tai ulkonäön rääpimistä.

Useimmilla nuorista oli kokemuksia verkkohäirinnästä ja nuoret raportoivat sen vahingoittavan satunnaisestikin koettuna heidän hyvinvointiaan aiheuttaen muun muassa häpeää, vihaa ja ahdistusta. Useimmiten verkossa nuorta häiritsee toinen nuori, joka on hänelle ennestään tuttu.

Aihe on on suuri ja ongelmallinen. Myös nuorten mielestä, sillä 81% tutkimukseen vastanneista piti verkkohäirintää isona ongelmana.

Pidämmehän me aikuisetkin?

Minusta huolestuttavinta on se, että moni nuori on jo kasvanut tähän vihan ja pilkkaamisen ilmapiiriin. Siihen vallitsevaan realiteettiin, että murskaavien ”mielipiteiden” kirjoittaminen toiselle on aivan ok, että sitä nyt vain aina tapahtuu. EI OLE OK. Siihen ei tule tottua!

Tämänkään aiheen äärellä ei tule sortua ajattelemaan, että ei koske minua tai minun lastani. Hyvinkin todennäköisesti koskee. Suurin osa nuorista oli kokenut verkkohäirintää tai -kiusaamista, mutta useimmiten aikuiset eivät olleet siitä tietoisia. Jokainen lienee sitä vähintäänkin todistanut.

Tästä aiheesta siis tämän päivän herättelevä teksti, joka löytyy Helsingin Sanomien verkkosivuilta tai Lujasti lempeä -blogini Facebook-sivuilta.