Etusivu » Blogi » Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä

Tänään 4.9. vietetään Maailman seksuaaliterveyden päivää.

Seksuaalisuus on herkkä ja intiimi ominaisuus, joka on ihan jokaisessa meissä aina syntymästä kuolemaan asti. Seksuaalisuus ei tarkoita samaa kuin seksi, vaikka siihen usein sekoittuukin. Seksuaalisuus on enemmänkin olemista, kun seksi enemmän tekemistä.

Seksuaalisuudesta ja seksistä puhutaan nykyisin jo monella tapaa luonnolisemmin, mikä on iso ja myönteinen edellytys. Kun itse opiskelin seksologiaa miltei 20 vuotta sitten, aihe oli vielä toisella tapaa virittynyt ja jännittynyt. Nyt moni vanhempi ymmärtää, miten tärkeää on luonnollisesti puhua jo pikkulasten kanssa ikätasoisesti oman kehon erilaisista herkistä kohdista, mielihyvästä, turvallisista rajoista ja oikeudesta suojata itseään. Nuorten kanssa puhe kääntyy jo intiimimmäksi ja henkilökohtaisemmaksi käsitellen kehon muutoksia, sukupuolisuutta, seksuaalista suuntautumista, seurustelua, oman halun tunnistamista ja seksikokemuksia itsen ja toisen kanssa.

Aikuisikäisen seksuaalisuudessa näyttäytyy usein myös mielen muita ongelmia. Esimerkiksi masennukseen liittyy usein seksuaalista haluttomuutta. Parisuhteen seksielämä heijastaa usein myös suhteen syvempiä ongelmia: turvattomuutta, ahdistusta, pelkoa tai menneitä vaikeita kokemuksia seksuaalisuuden alueella. Lähelle on vaikea päästää seksuaalisesti, jos ei lähellä olla emotionaalisestikaan. Valitettavan monella on myös historiassaan seksuaalisuutta haavoittaneita kokemuksia.

Seksuaalisuus on voi olla ilo ja voima itselle ja suhteessa, kun sen herkkyyttä kunnioitetaan ja intiimiyttä kuunnellaan. Psyko- ja pariterapiassa pohditaan varsin usein myös seksuaalisuuden kysymyksiä sekä mielen ongelmallisuuden ilmenemistä myös seksuaalisin oirein. Toisinaan mukaan tarvitaan myös lääkäriä, joka osaa pohtia fysiologisia syitä ja lääkityksen merkitystä seksuaalisuuden pulmissa. On aivan normaalia, että seksuaalisuuden saralla tulee ongelmia elämän mittaan, mutta niitä voidaan myös ymmärtää, käsitellä ja hoitaa.

Tänä Maailman seksuaaliterveyspäivänä on hyvä hetki kysyä itseltä: miten minun seksuaalisuuteni voi? Mitä se haluaa kertoa juuri nyt?