Etusivu » Blogi » Sopeutumista koko ihmiselämä, yhtä kaikki

Sopeutumista koko ihmiselämä, yhtä kaikki

27.12.2021
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , ,

Sain kunnian kirjoittaa sopeutumista käsittelevän kolumnin Duodecimin juhlajulkaisuun. Joulunumeron lehti käsittelee monitieteisesti sopeutumista ja kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa.

Sopeutumista on vaatinut tämäkin vuosi erityisen paljon.

Korona ei kuitenkaan ole kaikki, vaan koko ihmiselämä on yhtä sopeutumista ihan alusta alkaen. Se on sekä suuri onni että haavoittuvuutemme herkkä kohta. Sopeutuminen on sekä avuttomuuden hyväksymistä että toimijuuden valjastamista.

Elämänhallinnan illuusiosta tiukasti kiinni pitävälle voi olla suurinta sopeutumista havahtua siihen, ettei kaikki olekaan vain itsestä ja asenteesta kiinni. Sopeutumiseen tarvitaan toisia, turvaa ja tilaa, jossa kiire tai käskyt eivät johda joukkoja. Toivo ei koskaan liity vain itseen, vaan myös muihin. Ihmisyys riittää itsessään, tässä keskeneräisessä elämässä.

Toivon, että tekstini löytää tiensä analysoivasta ajattelustasi aina tuntevaan sydämeesi saakka.

Duodecim-kolumnini Sopeutumista koko ihmiselämä, yhtä kaikki on luettavissa täältä.