Etusivu » Blogi » Miten puhua lasten ja nuorten kanssa sodasta?

Miten puhua lasten ja nuorten kanssa sodasta?

5.3.2022
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , , ,

Yksi viime päivien polttavimmissa kysymyksistä perheissä, kouluissa, päiväkodeissa ja isovanhemmilla on ollut se, miten puhua lasten kanssa sodasta ja sen herättämästä uhasta. Kokosin sitä varten tiiviin ohjeen, eli 4xT:

1.  Turva. Ennen kaikkea lapset ja nuoret tarvitsevat meiltä aikuisilta turvaa. Turvallisuuden vahvistaminen on tärkeintä. Vain rauhallinen aikuinen voi välittää rauhaa, joten aikuisen voinnilla on paljon merkitystä. Turvaa voi vahvistaa toiminnan keinoin: yhdessä puuhaamalla, halauksin, tähän hetkeen keskittymällä. Keskeisintä ei ole se, mitä sanomme, vaan mitä nyt olemme. Eniten lapselle tuo turvaa rauhallinen aikuinen, joka on tarvittaessa lapselle läsnä.

2.  Tunteet. Tunteet voivat olla herkässä ja herättää kauhukuvia. On tärkeää, että tunteita sanoitetaan (”sinua taitaa nyt pelottaa”) ja että ne saavat olla osana normaaleja reaktioita epänormaalissa tilanteessa. Saman aikaisesti on tärkeää, että tunteita myös säädellään ja niiden kanssa voidaan toimia. Tunne muuttuu tunteella, joten myös myönteisten tunteiden herättäminen on tärkeää.

3. Tieto. Tietoa voi ja kannattaa kertoa ikätasoisesti. Mitä pienempi lapsi, sitä niukempi on tiedon merkitys. Nuoret tarvitsevat jo enemmän yhteistä pohdiskelua asiasta. Nuorten kanssa on tärkeää korostaa hyvien tietolähteiden käyttämistä (kuten YLE ja HS) sekä mallintaa myös omassa käytöksessä tiedon rajaamista ja muiden asioiden tekemisen tärkeyttä. Luo lapselle turvaa. Kerro, että monet viisaat aikuiset tekevät tällä hetkellä kaikkensa rauhan palaamiseksi.

4. Tavallisuus. Kaikki tavallinen tuo turvaa. Arki on lapsen turvallisuuden ydin. Pitäkää kiinni arjesta ja sen perusasioista: unesta, levosta, liikunnasta ja ruuasta. Tehkää ihan tavallisia asioita, vaikka maailmalla myllertääkin mahdottomasti. Juuri arjen tavallinen puksutus ja rutiineista kiinni pitäminen osoittavat jokaiselle meistä tärkeällä tavalla, että elämä jatkuu.

Lue lisää:

Hyviä ohjeita lasten ja nuorten kanssa toimimiseen ovat antaneet mm. Opetushallitus, MLL, Mieli ry ja Suomen Unicef.