Etusivu » Blogi » Ajatuksia vanhemman tueksi, 2.4.2024

Ajatuksia vanhemman tueksi, 2.4.2024

2.4.2024
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , ,

Sinulle vanhempi, jonka kotona on lapsia tai nuoria

Vantaalla tapahtunut kouluampuminen on järkyttänyt tänään koko Suomea. Se kuohuttaa sekä lasten, nuorten että aikuisten mieliä.

Muista vanhempi tai muu lapselle tuttu ja turvallinen aikuinen: sinun läsnäolosi on nyt tärkeintä ja parasta, mitä voit lapselle tarjota. Se riittää todella hyvin.

Jutelkaa tapahtuneesta tänään yhdessä, ja vastaa ennen kaikkea lapsen ja nuoren kysymyksiin ja ajatuksiin tapahtuneesta ja uutisoinnista.

Ota tunteita vastaan rauhallisesti, vaikka omakin mielesi voi olla järkyttynyt ja peloissaan. Muista, että sinä olet lapsesi paras turva, ja tuttuus on turvan järkkyessä kaikkein arvokkainta. Jos oma mielesi kuohuu kovasti, kuuntele sitäkin. Juttele olostasi toisen aikuisen kanssa, rauhaa ja vakautta hakien. Vain rauhallinen aikuinen voi tarjota lapselle rauhaa. Sinä osaat sen. Vaikeassakin tilanteessa voi olla yhdessä turvassa.

Pohtikaa yhdessä myös sitä, miltä kouluun meneminen tämän tapahtuneen jälkeen tuntuu. Joillekin lapsille se voi olla ahdistavaa, toisille ihan yhtä ok kuin ennenkin. Muistuta, että koulussakin saa varmasti jutella ja pohtia asiaa yhdessä. Uutisoinnin seuraaminen kannattaa pitää maltillisena.

Vahvista tavallista arkea. Syökää yhdessä, tehkää vaikka herkkuiltapalaa ja jutustelkaa niitä näitä. Hupsutelkaa ihan kuten ennenkin. Sylitelkää tarvittaessa tavallista enemmän. Arjen jatkuvuus huolenkin yllä on suunnaton vahvuus.

Tärkein tuki lapselle ovat tutut aikuiset. Mielet voivat olla monilla jo valmiiksi herkillä viime vuosien vaikeiden aikojen vuoksi. Ollaan herkillä myös hyvälle ja toisillemme.

Pidä vanhempi myös itsestäsi hyvä huoli, se on sitä tärkeämpää, mitä kovemmilla on.

Lisää tietoa löydät mm. THL:n, Pelastakaa lasten ja MLL:n verkkosivuilta.