Etusivu » Blogi » Viisas tuntee kuormittajansa ja palauttajansa

Viisas tuntee kuormittajansa ja palauttajansa

DSC_0605.jpg

Tämän viikon Lujasti lempeä -tekstini käsitteli stressiä myönteisenä voimana, joka auttaa saamaan aikaiseksi, tehostamaan toimintaa ja selviytymään haasteista.

Jokainen meistä on mielensä, luontonsa ja elämänkokemuksensa yhdistelmänä yksilöllinen, minkä vuoksi myös kuormitumme ja palaudumme eri asioista. Kaikille toimivaa varoitus- tai vinkkilistaa ei voi antaa, vaan on jaksettava pinnistellä itsensä parhaaksi tuntijaksi ja huoltojoukkojen johtajaksi. Kun tunnistaa omat kuormitus- ja palautumistekijänsä, voi konkreettisilla toimilla luoda tasapainoa niiden välille.

Haluaisitko päästä paremmin perille siitä, mikä sinua kuormittaa ja palauttaa parhaiten? Asiaa voi pohdiskella tämän harjoituksen avulla, joka löytyy myös tulevasta Lujasti lempeä Mielen työkirjasta, joka julkaistaan loppuvuonna. Harjoituksen tarkoituksena on tulla tietoisemmaksi siitä, mikä juuri itseä kuormittaa ja palauttaa. Sen jälkeen on keskeistä tuoda löydetty tieto arkisiksi teoiksi tasapainoa ylläpitämään.

DSC_0697

Ota siis eteesi paperi ja jaa se viivalla keskeltä kahtia. Otsikoi vasen puoli on kuormittajiksi ja oikea puoli palauttajiksi. Kirjaa otsikoiden alle asioita, tekemisiä, tilanteita tai olosuhteita, joiden huomaat kuormittavan, stressaavan ja väsyttävän sinua. Ne voivat olla asioita, joihin voit vaikuttaa tai tekijöitä, joiden kanssa on vain tultava toimeen. Olennaista on rehellisesti avartua katsomaan asioita, jotka kuluttavat. Saatat huomata, että jotkin asiat tulevat molemmille puolille, sillä saat niistä sekä voimia että koet niiden myös kuormittavan. Saata kokea esimerkiksi sosiaaliset tilanteet sekä tärkeiksi että kuluttaviksi.

Etenkin kuormittuneena ja väsyneinä teemme usein tekoja, jotka enemminkin vaikeuttavat kuin helpottavat oloa. Pikaratkaisut, alkoholi, valvominen, lisätöiden tekeminen ja suorittaminen eivät tuo kaivattua palautusta. Siksi mieti avoimin mielin toimia, henkilöitä ja olemista, joka tuntuu tyynnyttävän, lataavan ja pitävän sinusta huolta. Tässä kohdin saat olla itsekäs ja miellyttämättä ketään. Keiden seura ja millainen paikka tai tekeminen sinua todella palauttaa?

Minkälaisia asioita voit ankkuroida arkeesi, jotta varmistaisit tasapainosi ja toipumisesi kuormittavista puolista? Toisinaan on yllättävää huomata, että nopeasti viihdyttävä toiminta ei välttämättä ole kovinkaan palauttavaa. Äkkinäinen mielihyvän saaminen voi joskus jopa lisätä kuormittumista. Olennaista olisi löytää varsin arkisia ja pieniäkin asioita, joita voit toteuttaa ja jarrutella jatkuvasti vähintään viikkotasolla.

Lue lisää:

Rauhoittumisen taito on tie menestykseen – stressi ja kiire ovat uhka niin mielelle kuin ihmissuhteille

Jouluun on kuukausia, seuraavaan kesään pieni ikuisuus – Omaa hyvinvointia ei pystyttää arjen varaan

Kun voimat ovat vähissä, kannattaa keskittyä hetkeen – usein tulevaisuus on kauhukuvia parempi

Kohti lempeämpää perhearkea

Mielen hyvinvointia ja armollisempaa ymmärrystä itseä kohtaan käsittelen runsaasti myös kirjassani Inhimillisiä kohtaamisia