Etusivu » Blogi » Mielen turvapaikka

Mielen turvapaikka

Mielenrauhaa voi voimallisesti löytää luonnon rauhasta. Sitä tämän viikon kovasti kiitosta kerännyt Lujasti lempeä -tekstini käsitteli. Tekstin ytimessä kulkeutui luonnon taito ja voima lohduttaa, rauhoittaa ja ymmärtää ihmismieltä. Luonnossa emme ole koskaan yksin, vaan yhdessä luonnon kanssa. Sen sisällä, sen sylissä, sen voimassa ja sen hellivässä myötäelossa.

Mielen kovimmatkaan myrskyt eivät suinkaan aina näy päällepäin. Hillityn ja hallitun pinnan alla voi temmeltää vimmainen ahdistus tai runnova masennus. Ajoittain joka ikinen meistä menee pois tolaltaan. Siinä ei ole mitään epänormaalia tai poikkeavaa, vaan se on osa inhimillistä ihmisyyttä. Pois tolalta ollessamme kaipaamme turvaa, lohtua ja tyynnyttämisen keinoja. Yksi tehokkaista mielen tyynnyttämisen keinoista on turvapaikan käyttäminen.

IMG_1441

Turvapaikka on sellainen konkreettinen paikka, joka edustaa ja välittää juuri sinulle turvallisuutta, tyyntymistä ja rauhaa. Voi olla, että turvapaikkasi on hiljainen metsä, kannonnokka, suuri kivi järven äärellä tai kotisohvalta löytyvä hellä kainalo. Etsi siis mielestäsi ja kokemuksistasi sellaista paikkaa, johon asettuminen tyynnyttää sinua. Paikkaa, jonne palaaminen vahvistaa tunnetta siitä, että asiat jälleen järjestyvät tavalla tai toisella.

Turvapaikkaan voi mielessään palata milloin tahansa ja missä tahansa. Kun hankala olo tahtoo ottaa valtaa, voi vaikka kesken bussimatkan henkäistä syvään, sulkea silmänsä ja antaa mielen kulkeutua turvapaikan suojaan. Mielikuvissa voi muistaa ääniä, tuoksuja, tunteita ja tuntemuksia, joita turvapaikassa oleminen herättää. Kun olet saanut hetken levähtää turvapaikassasi juuri sellaisena kuin tällä hetkellä olet, jaksat taas viisaammin suunnata matkaasi eteenpäin. Ja kun voimasi ehtyvät, olet aina tervetullut takaisin.

DSC_0732