Etusivu » Blogi » Ole toivo toisen toivottomuudessa

Ole toivo toisen toivottomuudessa

Tänään vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää.

Toisin sanoen toivon päivää.

Suomessa kuolee vuosittain surullisen paljon ihmisiä oman käden kautta. Samanaikaisesti se tarkoittaa lukematonta määrää läheisiä, jotka jäävät suremaan mennyttä rakastaan.

Itsemurha ei suinkaan aina merkitse halua kuolla. Se on näköalattomuutta ja pohjatonta pahaa oloa, jossa kuolema tuntuu tuovan ainoan mahdollisen helpotuksen tuskalliseen tilanteeseen. Se on syvää toivottomuutta, jossa ei tunnu olevan vaihtoehtoja. Silloinkin, kun niitä olisi.

dsc-43111.jpg

Toivo on aina toisissa. Kun pimeä ottaa liikaa valtaa, on äärimmäisen tärkeää, että joku lähellä oleva jaksaa kantaa valoa. Jokainen meistä voi ajoittain hyvin huonosti ja kaipaa toista ihmistä,  joka näkee pidemmälle, mihin itse pimeimmällä hetkellä kykenee.

Toivo syntyy usein jo siitä, että joku uskaltaa astua toisen toivottomuuteen. Tärkeintä eivät ole hienot sanat, vaan lämmin läsnäolo. Avun hakemisen tai omasta pahasta olosta kertomisen hetki on ratkaiseva. Silloin ihminen kurottautuu vielä toivoon, siihen, että asiat voisivat olla paremmin.

Tänä kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä on tärkeää pysähtyä muistamaan, millaisessa merkityksessä olemme toinen toisillemme. Miten voimme vaikuttaa kannatellen ja eteenpäin kuljettaen.

Apua tuskallisiin ja itsetuhoisiin ajatuksiin tai jo itsemurhaa yrittäneelle löytyy monesta paikkaa:

Valtakunnallinen kriisipuhelin: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-apua-elämän-kriiseihin

Kellon ympäri palveleva verkkokriisikeskus: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua/verkossa/verkkokriisikeskus-tukinet

Itsemurhien ehkäisykeskus: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/itsemurhien-ehkäisykeskus

Nuorille on tarjolla myös Sekasin-chat: https://sekasin247.fi

Jos tilanne on edennyt jo hengenvaaralliseksi, ole yhteydessä hätänumeroon: 112.

Tärkeintä on toivo.Vaikka juuri nyt olisi pimeintä maailmassa, aina on olemassa valoa.

Ole sinä toiselle toivo. Tänäänkin.