Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 34/52: Missä ihminen, siellä kokonainen tarina

#Mielitekoja 34/52: Missä ihminen, siellä kokonainen tarina

Olen siinä onnellisessa työtilanteessa, että joudun sanomaan suurelle osalle yhteistyöehdotuksia tällä hetkellä ei. Harmillisen usein on ajan rajallisuuden ja oman jaksamisen vuoksi pakko kieltäytyä sellaisistakin jutuista, jotka koen hyvin arvokkaiksi.

Ylen kesäinen radio-ohjelma Kutsuvieras oli yksi tällainen. Kaksikymmentä suomalaisen kertomaa tarinaa on kuunneltavissa Yle Areenasta ja oli minulle tämän kesän radiohitti.

Ajattelemme uskomattoman helposti tuntevamme ihmisiä ja tietävämme mitä ja keitä he ovat. Tämä vauhtivirhe tapahtuu herkästi niin läheisten kuin julkisuudesta tuttujen tai etäisempien tuttavien kanssa. Mikään ei ole niin tärkeää, kuin malttaa yrittää toisen mielen perälle. Sitkeästi muistaa, että jokaisella meistä on aina kokonainen elämäntarina takanaan. Ja aina paljon enemmän jotain sellaista, jossa voimme kokea toistemme kanssa samanlaisuutta kuin erottavia tekijöitä.

Kannattaa siis sukeltaa toisten tarinoihin kiinnostuksella, uteliaisuudella ja omat ennakkoluulonsa rauhallisesti hiljentäen. Kutsuvieras-jaksoja kuunnellessani tunnistin itseäni vahvasti samanlaisesta yksinäisyyden kaipuusta ja edellytyksestäkin, jota kirjailija Salla Simukka omassa jaksossaan kuvaa. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen avaa hienosti musiikin merkitystä lapselle ja kiintymyssuhdekiinnostustaan aiheen merkittävänä asiantuntijana. Entinen kollegani Väestöliiton ajoilta, psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo tarinassaan nuoruusvuosistaan New Yorkissa Andy Warholin seurassa. Hilkka Olkinuora pohtii koskettavasti vanhenemiseen liittyvää kauneutta ja kaipuuta.

Kaikkein vaikuttavimman Kutsuvieras-jakson teki mielestäni poliitikko Maarit Feldt-Ranta, joka esiintyy tässä jaksossa viimeisen kerran elämässään julkisesti. Maarit sairastaa parantumatonta syöpää ja elää viimeisiä hetkiä elämässään. Hänen sanoissaan on sellaista syvyyttä, joka ihan jokaisen kannattaisi kuunnella.

Tämän viikon #mielitekona antaudu toisten ihmisten tarinoiden äärelle. Kuunnellen, läsnäollen ja ennen kaikkea myötäeläen.

Ps. Jos kutsu vielä ensi kesänä tulee, olen varmasti mukana. 😉

#Mie­li­te­ko­ja on vuo­den mit­tai­nen pro­jek­ti, jon­ka ai­ka­na jul­kai­sen vuo­den jo­kai­se­na viik­ko­na yh­den aja­tuk­sen tai teon, jol­la voi vai­kut­taa vah­vis­ta­vas­ti omaan mie­leen