Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 9/52: Kerää kannattelevia mikrokohtaamisia

#Mielitekoja 9/52: Kerää kannattelevia mikrokohtaamisia

DSC_7407-2

Oletko joskus maannut potilaana sairaalasängyssä ehtien havainnoida, miten eri työntekijät osaavat kohtaamisen taitoja? Miten siivooja saattaa tokaista jotain mukavaa potilaalle perustyötä tehdessään ja miten sänkyä kuljettava hoitaja saattaa samalla jättää lämpimän mielen potilaalle? Tai miten kolkko olo voi jäädä työntekijästä, joka kohtelee potilaan kohtaamista pelkkänä esteenä tai hidasteena työnsä loppuunsaattamiselle?

Kirjoitin tämän viikon kolumnini Helsingin Sanomiin mikrokohtaamisista. Niistä huomattavan merkittävistä pienistä kohtaamisista, joita voimme kokea tuntemattomienkin kanssa virittyen samalle aaltopituudelle, toinen toisemme ihmisinä nähden ja kohdellen. Kokemukset mikrokohtaamisista olivat tuttuja monelle lukijalle ja osa terästäytynyt todella niiden karttamiseen itselle ja toisille. Eräs suutarikin twiittasi onnekkaana voivansa jatkuvasti työssään toteuttaa hyviä mikrokohtaamisia – mikä asenne työhön!

Mikrokohtaamiset ylläpitävät kokemustamme arvostettavuudesta ja turvallisuudesta. Siitä, ettemme ole vain näkymätön pala yhteiskunnan rattaita, vaan ihan oikeita, eläviä ihmisiä. Siksi tämän viikon #mieliteko herättelee sinua havainnoimaan tuntemattomien kohtaamista. Millainen asiakas mahdat olla kaupassa, bussissa tai jumppatunnilla mikrokohtaamisten näkökulmasta? Miten mikrokohtaamiset voivat näkyä omassa työssäsi tai elämäntilanteessasi? Entä jos uskaltaisit puuttua hyvällä toisten elämään: nähden, auttaen ja huomioiden myös ventovierasta?

Takaan, että joka tapauksessa voitoille pääset itsekin. Hyvinvoiva jaksaa antaa hyvää toisillekin. Miten se näkyy sinussa tänä viikonloppuna?

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen.