Etusivu » Blogi » Onko nainen naiselle susi, vai sittenkin tuki ja turva? Todennäköisesti kaikkea.

Onko nainen naiselle susi, vai sittenkin tuki ja turva? Todennäköisesti kaikkea.

DSC_3875-2

Sain taannoin häkellyttävää palautetta Inhimillisiä kohtaamisia -kirjastani. Nainen oli lukenut sen loppuun saakka ja antoi palautetta viimeisillä sivuilla olevista kiitoksista. Hänen huomionsa kiinnittyi siihen, että kiitosteni kohteina ennen omaa perhettäni oli seitsemän naista. Kaikki ystäviäni, mutta myös alansa kovia ammattilaisia, jotka olivat olleet minulle tärkeänä tukena pitkän kirjoitusprosessin aikana.

Palaute sai minut pohtimaan suhdettani naisiin, joka on valtavan myönteinen ja vahva. Olen sekä yksityis- että työelämässä saanut kokea valtavan määrän kohtaamisia muiden naisten kanssa tuen, lohdun, ilon, jakamisen, oppimisen, innostumisten ja onnistumisten äärellä.

Mutta en tietenkään vain niitä. Tähän ikään mennessä naisten välisissä kohtaamisissa on tapahtunut paljon muutakin. Ihmeellisiä kampituksia, sanojen veistelemiä haavoittamisia, pilkkaa ja vähättelyä työhön, osaamiseen, äitiyteen, naiseuteen tai ulkoiseen olemukseen liittyen.

Vanha sanonta sanoo, että nainen on naiselle susi. Tätä sanontaa on syystäkin kritisoitu paljon ja on jopa sanottu, ettei sitä pitäisi enää sanoa, jottei se vahvistaisi itse itseään.

Olen eri mieltä.

Nainen on naiselle ihminen. Pääosin siis hyvää tahtova ja myötätuntoa kokeva, mutta uhan alla, epävarmana, haavoitettuna ja kyynistyneenä myös paljon pahaan kykenevä.

Tämän viikon tekstin kirjoitin naisten välisistä suhteista ja kateuden roolista sekä rikkovana että eteenpäin työntävänä voimana. Selän takana puhuminen, toisten kitkerän terävä arvostelu ja vähättelyyn sortuminen kertovat enemmän puhujasta kuin kohteestaan. Kun mieli halajaa toista moittimaan, olisi tärkeää osata pysähtyä: Mistä todella on kyse? Miksi toinen minua ärsyttää? Mistä se kertoo minussa?

Kateuden kääntöpuolelta löytyy usein ihailua. Toinen on onnistunut saavuttamaan, olemaan tai kokemaan jotain sellaista, jolle itselläkin olisi tarve. Siksi haastan sinut puhumaan ennen kaikkea hyvää selän takana. Keitä naisia sinä ihailet? Keiden kohdalla on voinut kateuskin vihlaista, mutta ennen kaikkea hyvä korjannut voittojaan? Keiden tie, olemus tai taidot ovat sellaisia, joista voisit ammentaa itsellesikin suuntia kohti omaa hyvinvointia?

Lue uusin Lujasti lempeä -tekstini Helsingin Sanomien verkkosivuilta tai blogin Facebook-sivujen kautta.