Etusivu » Blogi » Keskittymiskyvyttömyys ei ole ominaisuus, vaan liuta huonoja tottumuksia, joita voi muuttaa

Keskittymiskyvyttömyys ei ole ominaisuus, vaan liuta huonoja tottumuksia, joita voi muuttaa

”Mä en vaan pysty keskittymään. Sinkoilen koko ajan hommasta toiseen ja juoksen hulluna tulipaloja sammuttelemassa.”

”En pysty olemaan aloillani. En keskittymään mihinkään. Sellainen mä vain olen, ei mahda mitään!”

DSC_6937-2

Aika moni meistä luettelee litanioita ja leimoja itsestään (ja toisista!), joilla kuvaavat olevansa jotain hyvin pysyvää ja liikkumatonta. Keskittymiskyvyttömyys on yksi sellainen leima, jonka moni iskee itseensä kyseenalaistamatta ja sille alistuen.

Asia on onneksi paljon monimutkaisempi.

Kyvyttömyydestään keskittyä ei voi syyttää yksin ympäristöään tai geeniperimäänsä. Keskittymiskyvyttömyys ei ensisijaisesti ole ominaisuus, vaan liuta huonoja tottumuksia, joita voi muuttaa.

Ennen kaikkea kyse on toimintatavoista, joilla voi merkittävästi heikentää tai vahvistaa kykyään keskittyä, tehdä asia kerrallaan tai olla vahvemmin läsnä kulloisessakin tilanteessa.

Tässä ajassa ja monien laitteiden luomassa ärsyketulvassa kyvyt johtaa itse itseään ja omaa tarkkaavaisuuttaan nousevat äärimmäisen tärkeiksi. Kun kokee pystyvänsä hallitsemaan riittävästi omaa toimintaansa, saa myös enemmän aikaan ja mieli pysyy kohtuullisemmalla kuormituksella.

On tärkeää pohtia myös esimerkkiämme aikuisina lapsille ja nuorille. On turha paasata keskittymisen merkityksestä, jos itse hyppii jatkuvasti ärsykkeestä toiseen ja elää kännykkä käteen kasvaneena.

Tärkeintä eivät ole puheet, vaan malli, jota lapset saavat todistaa meitä aikuisia katsoessaan.

Tämän kertainen Lujasti lempeä -tekstini pysähtyy keskittymisen äärelle. Se kurkistaa kahteen erilaiseen aamuun, joista toinen saa sykkeet heti koholle ja toinen ohjaa kohti bkeskittyneempää päivää. Kolumnin lähteenä on käytetty aivotutkijat Minna Huotilaisen ja Mona Moisalan kirjaa Keskittymiskyvyn elvytysopas.

Lue koko teksti Helsingin Sanomien verkkosivuilta tai seuraa Lujasti lempeä -blogiani Facebook-sivujeni kautta. Tutustu myös tekemiini ja lukemiini maksuttomiin läsnäoloharjoitteitteisiin, jotka löytyvät täältä. Suosittelen kokeilemaan vaikka metromatkalla tai illalla ennen unen tuloa. 

DSC_6906-2