Etusivu » Blogi » Yksi tapa tekee perhe-elämästä mukavampaa kaikille, ja se auttaa lapsia pärjäämään myös aikuisena

Yksi tapa tekee perhe-elämästä mukavampaa kaikille, ja se auttaa lapsia pärjäämään myös aikuisena

DSC_5541-2

Neuvottelemisen taito on yksi tärkeimmistä ihmissuhdetaidoista. Useimmiten neuvottelutaidot yhdistetään työelämään, jossa ne ovatkin todella tärkeitä, mutta neuvottelutaitoja tarvitaan ennen kaikkea yksityiselämässä.

Koti mallintaa lapselle maailmaa. Tavat, joilla perheessä itseä ja toisia kohdellaan, jäävät malleiksi mieltää ja ymmärtää myös maailmaa ja ihmisiä kodin ulkopuolella. Siksi neuvottelemisen alkeet opitaan ennen kaikkea kotona. Perheen yhteisessä arjessa, tuhannesti toistuvissa tilanteissa, joissa on olennaista huomioida kaksi toisistaan erillistä tahoa: minä ja toiset.

Tiedetään, että pitkissä hyvissä parisuhteissa käydään paljon yhteyttä vahvistavia neuvotteluita, joille myös varataan aikaa arjessa. Pitkässä suhteessa neuvoteltavaa kun tulee väistämättä eteen: rahankäyttö, ajankäyttö, lastenkasvatus, seksi, läheisyys, erilliset toiveet ja tarpeet, elämän monet muutostilanteet.

Yksin omaa tahtoaan takova tai vain toisten toiveita kuunteleva ei neuvottele, eikä osoita sekä itsensä että toisten kunnioitusta. Hyvissä, syvissä ihmissuhteissa, toimivissa perheissä ja parisuhteissa neuvotellaan taitavasti, kuunnellen, mokaten, korjaten ja uudelleen lähentyen.

Tämän viikon kolumnini paljastaa perhe-elämästämme tilanteen vuosien takaa. Tästä tilanteesta syntyi Perhekokous, joka yhä kuuluu arkeemme. Kolumniin pääset täältä. Voit myös seurata blogiani sen Facebook-sivujen kautta.

Hyviä neuvotteluita!