Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 13/52: Kokeile perhe- ja parisuhdekokouksia

#Mielitekoja 13/52: Kokeile perhe- ja parisuhdekokouksia

29.3.2019
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , , ,

DSC_3365

Tämän viikon Lujasti lempeä -kolumnissani kirjoitin Perhekokouksesta. Sen ydinidea on yksinkertainen: kokoontua perheenä yhteen kuulemaan kaikkien yksilöllisiä tarpeita ja toiveita, mutta päättäen niistä yhdessä neuvottelu- ja kompromissitaitoja käyttäen. Ja kuten kaikissa hyvissä kokouksissa, myös perhekokouksissa on johtajansa ja viimeiset linjat päättävä taho, mutta jokaisella on oikeus tulla kuulluksi toiveissaan ja tarpeissaan.

Perhekokous on arjen väline pysähtyä sekä omien että toisten tarpeiden äärelle. Se vaatii kaikkia osallistuvia kuuntelemaan sekä itseään että toisia: Mitä minä tarvitsisin nyt? Mikä sinulle olisi tärkeää tässä hetkessä, viikonlopussa tai tulevassa lomassa?

Toimivissa perheissä osataan olla myös eri mieltä. Koti mallintaa maailmaa ja juuri siellä, perheen kesken, on tärkeintä oppia käsittelemään ristiriitoja, risteileviä tarpeita, joustamaan ja kuulemaan itseä sekä toisia. Aina ei voi voittaa ja saada päättää, mutta pettymystäkin rauhoittaa mahdollisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Perhekokousta voi erittäin hyvin soveltaa myös parisuhteen puolelle. Pitkä parisuhde vaatii ennen kaikkea neuvottelutaitoja, eikä suinkaan sitä, että vuorovaikutus ja ymmärrys menisi aina viimeisen päälle putkeen. Yhtä lailla kahden kesken on tärkeää pysähtyä pohtimaan rauhassa sitä, mitä minä tässä elämäntilanteessa, arjessa, lomassa tai muutoksessa tarvitsen – ja mitä sinä? Ja ennen kaikkea: miten ME nämä osin erilaiset ja ristiriitaisetkin tarpeet ratkaisemme samalla puolella pysyen?

Samaa kokousajatusta voi soveltaa myös seksin ja seksuaalisuuden puolelle. Tiedetään, että parisuhteen hyvinvoiva seksuaalielämä korreloi parin muun vuorovaikutuksen ja tyytyväisyyden kanssa, minkä vuoksi on tärkeää uskaltaa jutella, miten seksuaalisuuden saralla yksin ja yhdessä sujuu. Usein vaikein seksitemppu onkin puhuminen, jota onneksi voi harjoitella yhdessä läpi elämän.

Tämän viikon #mieliteko on kokeilla perhe- tai parisuhdekokousta. Yksinelävä voi yhtä lailla istahtaa alas itsensä kanssa esimerkiksi hyvän elämän ja omien arvojen pohtimisen äärelle. Painotan sanaa kokeilu. Vain kokeilemalla saa kiinni siitä, miten idea meillä toimisi ja miltä se tuntuisi. Kokeilu ei myöskään vaadi onnistumista tai suoriutumista, vaan silkkaa uteliaisuutta. Kiinnostavia kokouksia!

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen. 

#mielitekoja #mielentaidot #lujastilempeä #inhimillisiäkohtaamisia #perhekokous #parisuhdekokous #seksikokous #psykoterapia #pariterapia #tunteetjatarpeet