Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 17/52: Viisas hakee apua

#Mielitekoja 17/52: Viisas hakee apua

DSC_7136-2

Kuva on vastaanottohuoneestani, Psykoterapiakeskus Sentoksesta.

Viisas hakee itselleen apua. Ihan jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana asioita, tilanteita ja kokemuksia, joissa tarvitsee toisten tukea ja turvaa. Hyvienkin läheisten ympäröimänä saattaa kaivata lisää apua ammattilaisen antamana. Joskus tilanteet, oireet tai kokemukset ovat sen verran mutkikkaita, ettei niistä omin tai ystävien avuin selviä. Maallikkoauttaminen eroaa selkeästi ammattiauttamisesta, minkä vuoksi on tärkeää tarvittaessa hakeutua ammattilaisen äärelle, joka voi pohtia ja arvioida tilannetta sekä hoidon tarvetta.

Tämän viikon HS-kolumnini käsitteli psykoterapeutin valintaan ja psykoterapian tuloksellisuuteen vaikuttavia tutkittuja tekijöitä. Tekstin löydät täältä.

Psykoterapiassa käyvät, tai ovat käyneet, lukemattomat suomalaiset. Mielen murheisiin osataan hakea yhä paremmin apua. Usein psykoterapiaa tukee myös KELA, jotta työ- ja opiskelukyky säilyisivät. Psykoterapia on tutkitusti toimiva hoitomuoto, jonka avulla saa ymmärrystä oman elämän tarinaan, väljyyttä tuskaisten muistojen käsittelyyn ja mielentaitoja oireiden helpottumiseksi.

Moniin mielen hankaluuksiin voi saada hyvää ammattiapua. Mielen murheiden kanssa ei tarvitse, eikä tulekaan pärjätä yksin. Psykoterapia ei lupaa äkkimuutoksia tai superelämää, vaan haastaa pidempään ja pysyvämpään muutokseen sekä kykyyn tulla toimeen elämän ja ihmisyyden moninaisuuden kanssa.

Kun mieli on rikki, on tärkeää saada ammattimaista ja osaavaa apua. Nimikkeiden hahmottaminen voi tuntua maallikosta sekavalta, mutta on tärkeää selvittää, millainen koulutus ja tausta avunantajalla on. ”Terapeutti”, ”hyvinvointivalmentaja” tai ”henkinen ohjaaja” kuulostavat ehkä hienoilta, mutteivät takaa pätevää koulutusta ja valvottua hoitoa. Näitä nimikkeitä voi käyttää kuka tahansa.

Sen sijaan psykoterapeutti, psykologi ja psykiatri ovat nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattilaisia, joiden toimintaa sitovat laki, vaitiolovelvollisuus ja eettiset ohjeet. Myynnissä on paljon sellaisia palveluja, joille ei löydy mitään tieteellistä perustaa ja jotka pohjautuvat avuntarjoajien omiin kokemuksiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen ammattioikeudet voit tarkistaa ammattilaisen nimellä JulkiTerhikistä.

Psykoterapiaa tekevät monet yksityiset psykoterapeutit, mutta psykoterapiaa tarjotaan myös keskitetymmin erilaisten palveluiden kautta. Itse olen kognitiivis-analyyttinen psykoterapeutti. Sellaisia löydät kaupungeittain kognitiivis-analyyttisen psykoterapiayhdistyksen sivuilta.  Lisää tietoa psykoterapiasta löydät täältä ja erilaisista psykoterapiasuuntauksista voit lukea esimerkiksi täältäPsykoterapia on terveydenhuoltoalan ammattilaisen tekemää hoitoa, jota Valvira valvoo. 

Muita avunantajia mm. parisuhteeseen, mieleen ja lähisuhdeväkivaltaan liittyen löydät täältä.

DSC_7174-2.jpg

Tällä porukalla olemme perustaneet yhteisen Psykoterapiakeskus Sentoksen. Työskentelemme kaikki omissa huoneissamme ja omissa yrityksissämme, mutta saman katon ja yhteisen avun ja tuen alla. Vasemmalta Eila Saarinen, Mikael Saarinen, minä ja Heli Kauranen.