Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 22/52: Miten moni olisi halunnut tietää, että suorittaminen ei ole ihmisyyden mitta

#Mielitekoja 22/52: Miten moni olisi halunnut tietää, että suorittaminen ei ole ihmisyyden mitta

Vuosi sitten toteutui yksi tärkeä haaveeni, kun Helsingin Sanomille ehdottamani yhteistyö #olisinpatiennyt -haasteen tiimoilta sai päivänvalonsa. Idea oli yksinkertainen: Pysähtyä koulujen päättyessä nuoren itsen äärelle kuunnellen ja pohtien, mitä nuorelle itselleen tämän päivän valossa haluaisi sanoa. Mitä olisi halunnut ymmärtää ja tietää jo nuorempana? Mitä ymmärtää nyt enemmän siitä, mitä olisi kipeästi kaivannut jo nuorena?

Tuhannet suomalaiset lähtivät haasteeseeni häkellyttävän hienosti mukaan. Haasteen ympärille kerääntyi uskomaton määrä koskettavia kirjeitä nuoruuden kipuilusta ja toisaalta ikuisesta ihmisyyden ja inhimillisyyden vaikeudesta vielä aikuisenakin. Valtaosa koski tolkuttomasta suorittamisesta hellittämistä, mikä ei ole helppoa meille aikuisillekaan. Moni tahtoi kertoa, miten tärkeää on kuunnella itseään ja yrittää sitkeästi epäonnistumisista huolimatta. Koskettavia viestejä kirjoitettiin myös siitä, miten jokaisella nuorella olisi täysi oikeus olla nuori, asua turvallisessa kodissa, saada vanhempiensa hellää huomaa, kokea ystävien tukea ja ehtymätöntä tulevaisuudenuskoa aikuisten silmissä.

Tuhannet tekstit nuoruusajan kuvan kera löytyvät Instagramista, Facebookista ja Twitteristä hastagilla #olisinpatiennyt. Ne kertovat pieniä, suuria kokemuksia, viisauksia ja näkökulmia omaan riittävyydestä, hullusta suorittamisesta hellittämiseen, seksuaalisuudesta, sukupuolesta, perheväkivallasta, ihmissuhteista, vanhempien alkoholi- tai mielenterveysongelmien painavuudesta, yksinäisyyden myrkyllisyydestä ja ystävyyden lujasta merkityksestä.

Ehkä vielä joskus kokoan näistä jykevistä viisauksista kirjan, joka keräisi kansiensa sisään ne valtavan viisaat sanat, joita me aikuiset olisimme jo nuorena halunneet kuulla – ja joita me aikuisinakin edelleen usein kaipaamme. Tämän viikon #mielitekona haastan sinut tai nuoresi kurkkaamaan monia upeita viisauksia ja pohtimaan omiasi juuri tällä hetkellä. Oman #olisinpatiennyt -tekstini löydät täältä.

#Mielitekoja on vuoden mittainen projekti, jonka aikana julkaisen vuoden jokaisena viikkona yhden ajatuksen tai teon, jolla voi vaikuttaa vahvistavasti omaan mieleen