Etusivu » Blogi » #Mielitekoja 36/52: Mitä meille tapahtuisi, jos emme osaisi enää lukea?

#Mielitekoja 36/52: Mitä meille tapahtuisi, jos emme osaisi enää lukea?

4.9.2019
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

Olipa kerran psykoterapeutti, joka ei osannut lukea ihmistä. Sen pituinen se.

Ajattele, millainen maailma olisi, ellemme osaisi lukea. Miten monen ammatin se tyssäisi heti alkuunsa. Miten paljon tietoa ja ymmärrystä jäisi tavoittamatta. Miten monta rakkauskirjettä jäisi lukematta. Miten historian sanat jäisivät kertomatta ja kuinka maailman kauneimmat runot jäisivät lausumatta.

Kulissien takana: kuvaushetki vastaanotollani Readhour-kampanjan videota varten.

Lukutaito Suomessa on vielä kutakuinkin itsestäänselvyys. Mutta yllättävää kyllä, sen vankka taito on ennemminkin ruostumassa kuin kirkastumassa. Onneksi voimme tehdä asialle jotain. Lukeminen kun on hyvin tärkeä tapa oppia ja ymmärtää, mutta myös hoitaa mieltä, käsittää toisia ihmisiä ja vahvistaa äärimmäisen tärkeää keskittymiskykyä.

Olen ollut koko aikuisikäni lukemisen rakastaja, mutta innostus lukemiseen starttasi melkoisen myöhään. Lapsena en totisesti istunut kirja nenässä, vaan kiipeilin puissa, pimputtelin pianoa ja tein puroihin patoja. On ollu erityisen ilahduttavaa, että kaiken muun puuhan lisäksi, omat lapseni ovat olleet innokkaita lukijoita. Kirjojen maailma avaa aivan toisenlaisia sfäärejä, lisää ymmärrystä, sanavarastoa ja värittää mielikuvitusta.

Vanhempana lienen ollut aivan hyvä esimerkki niin tietokirjailijana kuin onnellisena lukijana. Yksi rakkaimmista paikoistani on aina ollut kirjasto. Lukioikäisenä se tarjosi hiljaisuuden kirjoituksiin päntätessä, kun kotona temmelsi samanaikaisesti vilkkaat pikkusisarukset. Lasteni kanssa olen käynyt viikottain kirjastossa ihan heidän elämänsä alkuvuosista alkaen. Vielä lukevanakin lapsena tai yhtä lailla aikuisena on ihanaa, kun joku toinen lukee ääneen.

Mitä sinä olet viimeksi lukenut? Mitä kaikkea sinun perheessäsi on viikon sisällä luettu? Tällä viikolla vietetään Read Hour -kampanjaa, jonka tavoitteena on herättää uinahtanutta lukuintoa. Sunnuntaina 8.9. Suomi istahtaa lukemaan, kun varsinainen #readhour alkaa klo 19.00. Minkä kirjan ääreen sinä silloin istahdat nautiskelemaan?

Postaus on toteutettu hyväntekeväisyystyönä yhteistyössä Lasten ja nuorten säätiön kanssa.

Lue myös Helsingin Sanomien lukemista käsittelevä avartava artikkeli: Kirjojen lukemisesta on hyötyä muistille ja empatiakyvylle.

#Mie­li­te­ko­ja on vuo­den mit­tai­nen pro­jek­ti, jon­ka ai­ka­na jul­kai­sen vuo­den jo­kai­se­na viik­ko­na yh­den aja­tuk­sen tai teon, jol­la voi vai­kut­taa vah­vis­ta­vas­ti omaan mie­leen