Etusivu » Blogi » Muistilista hankalan olon hetkiin

Muistilista hankalan olon hetkiin

23.10.2020
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , ,

Miten voi auttaa itse itseään, kun ahdistus ottaa valtaa?

Tämän viikon kolumnini käsitteli ahdistusta kasvomaskien kanssa. Maskeja tai ei, ahdistus on tuttu ja tukala tunne monelle meistä. Tässä siis muutama tärkeä pointti tukalan olon turvallistamiseksi:

1. Havainnoi. Siis vain huomaa ja havainnoi, mitä sinussa tapahtuu. Kuulostele rauhassa, tulkitsematta ja analysoimatta, mitä mielessä ja kehossa tapahtuu. Huomaa ja asetu kuulolle.

2. Nimeä. Jo tunteen nimeäminen rauhoittaa tunnetta. Sano vaikka itsellesi mielen sisällä tunteesi nimeten: Kylläpä nyt ahdistus nousee pintaan. Olenpa tosi pettynyt juuri nyt. Edelleenkään ei tarvita tulkintoja, vain havainnoimista ja nimeämistä.

3. Hyväksy. Tämä on usein vaikein kohta. Hyväksy se, mitä juuri nyt tapahtuu, on se sitten mieleesi tai ei. Taisteleminen uuvuttaa, suostuminen on olennaisempaa. Anna sen olla, mikä juuri nyt on. Voit vaikka sanoa rauhassa mielessäsi: Hyväksyn tämän. Olkoon nyt näin.

4. Hengitä. Hengittämällä voi aina auttaa itseään juurtumaan tilanteeseen ja rauhoittamaan kehoa. Hengittäminen on mukanasi aina. Voit vain laskea hengityksiä tai havainnoida sen tahtia hyväksyvästi. Anna etenkin uloshengityksen pidentyä.

5. Puhu myötätuntoisesti. Puhuttele itseäsi kuin hyvää ystävää ahdistuksen hetkellä: Kyllä tämä varmasti kohta hellittää. Olenpa juuri nyt kovilla. Ei ole mitään hätää. Olen ihan turvassa, hengitän hengitys kerrallaan.

6. Vahvista turvaa. Kun on hankala olla, ei auta taistella sitä vastaan, vaan antaa vastalääkkeitä. Mikä voisi lisätä turvan tunnetta hankalassa olossa? Miten voisit auttaa itse itseäsi? Ketä voisit ajatella tai kenelle kertoa? Mite kehosi tai mielesi nyt tarvitsisi turvallisuuden lisäämiseksi?

7. Muista: Ahdistus on ikävää, muttei vaarallista. Joka ikinen tunne menee ohi, liikkuu eteenpäin ja jälleen hellittää. Mikään tunne ei ole yhtä kuin sinä tai elämäsi, se on vain tämä hetki tässä kehossa ja mielen tilassa.

Tämän listan voit ottaa esille milloin tahansa auttaaksesi itseäsi hankalan olon sietämisessä ja rauhoittamisessa. Niin kuin on tärkeää huomata, kun olo on hankala, on myös erittäin tärkeää havainnoida hetket ja tilanteet, joissa mieli on kevyt ja olo hellä.