Etusivu » Blogi » Tämän kolumnin kirjoittaminen jännitti – Somekohu voi yllättää kenet vain, ja se vaientaa monet kokonaan

Tämän kolumnin kirjoittaminen jännitti – Somekohu voi yllättää kenet vain, ja se vaientaa monet kokonaan

28.4.2021
Maaret Kallio

Avainsanat:
, , , ,

Tämän päivän kolumnin julkaiseminen tuntuu minusta riskiltä, jonka ottaminen on epämukavaa. Pohdin aihetta pitkän aikaa ja kävin useita keskusteluita muiden kanssa. Vaikka aihe on valitettavan polttava, päätin siihen tarttua.⁠ Katsotaan, miten käy.⁠⁠Kolumnini käsittelee suomalaisen keskustelukulttuurin muutosta huonompaan sekä erilaisten nopeasti eskaloituvien kohujen ja leimaavien tulkintojen yleistymistä. ⁠⁠⁠

Ylen keskustelukulttuuria käsittelevän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin huonontuneen. ⁠⁠Paikoin tapahtuva äkkiväärä tuomitseminen, yksioikoiset tulkinnat ja aiheiden nopea henkilöityminen ovat tehneet sen, että moni meistä on hiljaa tai ei uskalla osallistua yhteiseen keskusteluun. Se on vakava muutos.⁠⁠

Moni kuvaa pelkäävänsä virhettä, joka voisi äityä yleisessä keskustelussa kohtalokkaaksi, eikä korjaamiselle olisi mitään sijaa. Se kuulostaa pelottavan jyrkältä ilmapiiriltä, jossa turvallisuus loistaa poissaolollaan. ⁠⁠Vaikka monet hyvin henkilökohtaisetkin aiheet tuntuvat olevan nyt tulenarkoja, on niiden viisaalle pohtimisille etsittävä viilentävää vettä, eikä roihua lisäävää bensaa. ⁠⁠

Turvallisemman ilmapiirin ja ymmärtävän keskustelun rakentumiseen vaikuttaa jokainen meistä. ⁠⁠On tärkeää, että jaksamme tutkia itseämme: mikä herättää kovaa ärtymystä, mitä vastaan lopulta taistelen ja jaksanko kuunnella myös toista näkemystä? On äärimmäisen tärkeää, että tarkastelemme asioita ilmiötasolla: mitä meille tapahtuu, kun tilanne oikein kuumenee? ⁠⁠Kuuleeko silloin kukaan enää yhtään mitään?⁠⁠Lue siis tämän viikon kolumnini ja tule mukaan keskusteluun, jossa voisi turvallisesti pohtia myös toisistaan eriäviä näkökulmia. Keskustellaan, mutta myös kuunnellaan. ⁠⁠Ei taistella, vaan yritetään käsittää. ⁠Kolumnin voi lukea täältä.